ua en ru

Керівник ЗБМ № 1 закликав всіх постраждалих об'єднатися проти "Альфа-Банку"

Сьогодні на прес-конференції керівник ТОВ «Завод будівельних матеріалів № 1» (ЗБМ № 1) Іван Вінник звернувся з відкритою пропозицією до всіх підприємців, які постраждали від ПАТ «Альфа-Банк», об'єднатися у відстоюванні законності своїх прав та захисту бізнесу.

«Я розраховую, що ми, підприємці та керівники підприємств, що постраждали від свавілля «Альфа-Банку», які втратили або стоять на межі втрати бізнесу, сформуємо комітет протистояння рейдерам», - сказав Винник.

Він стверджує, що «Альфа-Банк» неодноразово фігурував у рейдерських захопленнях в Росії і Україні, зокрема у захопленні соєвого заводу «Каховка Пром-Агро», «Кримської горілчаної компанії», поліграфічного комбінату «Україна» та ін.

За словами Винника, напад на ЗБМ № 1 став апогеєм конфлікту між банком і заводом, який з юридичної атаки перейшов у формат збройного нападу на завод.

Він зазначив, що 26 липня в Новій Каховці в 4:30 ранку озброєні люди штурмували ЗБМ № 1. Очевидці назвали подію свавіллям, бойовиків називали вбивцями. Використовуючи сльозогінний газ, вогнепальну зброю, димові шашки, силовики намагалися потрапити на підприємство. На місце події оперативно прибули кілька машин УМВС, що й допомогло зупинити кровопролиття. Затримано дві людини. Прокуратурою Нової Каховки ведеться процесуальне управління кримінального розслідування за фактом проникнення сторонніх на територію ЗБМ № 1.

«Альфа-Банк» публічно заперечує свою причетність до інциденту, звинувачуючи завод будівельних матеріалів в інсценуванні рейдерського захоплення.

«Цинізм заяв банку шокує. Прокуратура проводить кримінальне розслідування за фактом спроби захоплення підприємства 26 липня 2013 р., є затримані, постраждалі. Свідчення вказують, що до інциденту причетний «Альфа-Банк», а банк заявляє що ні при чому. Спочатку банк намагається поміняти директора, підробляє печатку, переводить підприємство в офшори, робить спробу захоплення, а після її провалу звинувачує нас, завод, в самозахопленні», - підкреслив Винник.

Він особливо відзначив, що не відмовляється від взятих на себе фінансових зобов'язань навіть у непростій ситуації, коли банк не тільки відмовився фінансувати проект в обумовлених обсягах, а й намагається відняти бізнес. «У роботі з банком я налаштований конструктивно і неодноразово пропонував і пропоную «Альфа-Банку» сісти за стіл переговорів і вирішити конфлікт у правовій площині. Наше підприємство рентабельне, ми готові і далі виконувати свої зобов'язання по кредиту, або, за згодою сторін рефінансувати кредит в іншому банку. На даний момент наш кредитний портфель виглядає так, що на фактичне тіло кредиту в 220 млн грн нараховано 165 млн грн відсотків, істотну частину яких ми вже виплатили. Дайте ж підприємству працювати, а не намагайтеся його відняти, розпиляти і отримати надприбуток! Я впевнений, найближчі кроки «Альфа-Банку» продемонструють, які реальні цілі роботи фінустанови: чесний банківський бізнес або присвоєння виробництв», - сказав Винник.

Заступник голови профспілки ЗБМ № 1 Кирило Стремоусов заявив, що працівники підприємства рішуче налаштовані захищати завод. «У Новій Каховці є сумні приклади того, як зміна власника і керівників призвела до краху виробництв. Потрібно пам'ятати, що успішне підприємство - це не обладнання, а в першу чергу колектив і грамотний менеджмент. У нас є і те і інше, не розумію, чому «Альфа-Банк» замість того, щоб сприяти нашому розвитку, дестабілізує роботу підприємства», - сказав Стремоусов.

ЗБМ № 1 був побудований Іваном Винником в 2007 р. Тоді ж Винник відкрив кредитну лінію в «Альфа-Банку». Договір передбачав фінансування завершення будівництва ЗБМ № 1 з виробництва газобетону двома сторонами: власником - на 30% і банком - на 70%. Винник інвестував понад 50 млн грн, на його гроші були придбані земля, нерухоме майно, обладнання. Свою частку коштів банк погоджувався внести лише під додаткове забезпечення кредиту. Винник тимчасово поступився свою частку в статутному капіталі ЗБМ № 1 для забезпечення додаткової позики. Фактично, свій пакет акцій підприємець продав за 42 тис. грн.

Також, в якості додаткового забезпечення за кредитом, банк зажадав у Вінника виступити поручителем по кредиту. Надалі це дозволило банку через суд вимагати накласти стягнення на бізнес (що стоїть значно більше процентного доходу за кредитом) і на приватне майно Вінника.

Вінник зазначив, що як тільки в руках банкірів виявилося достатньо юридичних важелів для заволодіння цінним активом, «Альфа-Банк» зупинив фінансування і, незважаючи на взяті на себе зобов'язання, заявив претензії на виробництво, після чого намагається заволодіти заводом шляхом юридичних маніпуляцій і прямого фізичного захоплення.

«Альфа-Банк» (Україна) входить до російської групи «Альфа-Груп», пов'язану з кіпрськими офшорними компаніями «Ютіліт Лімітед» і «Натавіль Лімітед». Фактично групу контролюють Михайло Фрідман, Герман Хан та Олексій Кузьмічов.

ЗБМ № 1 - одне з найбільших підприємств з виробництва газобетону в Східній Європі. Річний обсяг виробництва складає 300-400 тис. куб. м. Підприємство є бюджетоутворюючим - обсяг податкових відрахувань тільки в 2013 р. складе 30 млн грн. Кількість співробітників, що працюють на заводі, становить 360 осіб.