ua en ru

Зростання промисловості в Росії майже на нулі, - Медведєв

ВВП РФ в 2013р. зросте щонайбільше на 2%, заявив голова уряду РФ Дмитро Медведєв на засіданні Консультативної ради з іноземних інвестицій.

ВВП РФ в 2013р. зросте щонайбільше на 2%, заявив голова уряду РФ Дмитро Медведєв на засіданні Консультативної ради з іноземних інвестицій.

"За 9 місяців приріст ВВП склав 1,5%, в 2013 - 4%. Очікування щодо зростання в поточному році плануються в кращому разі на рівні 2%", - сказав він, зазначивши, що промисловий ріст знаходиться практично на нулі.

На сьогоднішньому засіданні Консультативної ради з іноземних інвестицій планується обговорити технічне регулювання та усунення адміністративних бар'єрів, удосконалення митного законодавства для інвесторів, а також питання розвитку банківського сектора і фінансових ринків Росії, торгівлі та споживчого сектору та інноваційного розвитку.

Нагадаємо, що минулого тижня заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач на засіданні комітету Держдуми з бюджету і податків заявив, що в III кварталі 2013 р. темпи зростання економіки РФ виявилися практично нульовими.

"Передбачалося, що нам вдасться переламати тенденцію до зниження економічного зростання і ту стагнацію, яку ми зараз спостерігаємо. По суті справи ми не тільки в першому півріччі, але і в III кварталі йдемо з майже нульовим зростанням ВВП", - зазначив А.Клепач.

Відповідно до робочої версії уточненого прогнозу соціально-економічного розвитку Росії, підготовленої МЕР, ВВП РФ в 2013р. виросте на 1,8% замість раніше очікуваних 2,4%. У 2014 р. ВВП країни, за даними відомства, збільшиться на 2,8-3,2% замість раніше прогнозованих 3,7%.

У свою чергу, Світовий банк знизив прогноз по зростанню ВВП Росії в поточному році на 0,5% - до 1,8%.

"По-перше, з точки зору зовнішнього попиту, ми очікуємо, що в результаті затримки відновлення світової економіки прогнозоване зростання російського експорту не відбудеться раніше кінця 2013 р. По-друге, з точки зору внутрішнього попиту, ми очікуємо збереження помірного зростання споживання і обмежений потенціал зростання на частину 2013 р. В IV кварталі 2013 р. ми очікуємо деякого пожвавлення економічної активності у міру відновлення інвестицій", - наголошується в доповіді Світового банку.

Експерти міжнародного рейтингового агентства Standard & poor's відзначили, що економічне зростання Росії сповільниться в 2013 р. до 2% не тільки у зв'язку з несприятливою зовнішньоекономічною кон'юнктурою, але і в силу вичерпання потенціалу існуючої моделі зростання економіки.

Нагадаємо, що раніше Росія пропонувала Україні газ по 160 дол. за куб. м за умови приєднання до МС. Тоді ж прем'єр-міністр України Микола Азаров підкреслив, що 40% українського міжнародного товарообігу припадає на країни, що входять в МС.