ua en ru

Російський Молочний союз покинули найзначніші учасники - PepsiCo і Danone

В кінці 2011 р. Російський союз підприємств молочної галузі (Молочний союз) покинули його найбільші учасники - PepsiCo і Danone. Компанії були незадоволені тим, як це об'єднання представляло їхні інтереси зокрема і ринку в цілому. Молочники розмірковують над створенням нового союзу, до якого можуть вступити також гравці інших країн в рамках Митного союзу.

Молочний союз був створений у серпні 2000 р. найбільшими переробниками молока. Його основною метою був захист інтересів "Вімм-Білль-Данна" (зараз належить PepsiCo), який і став основним джерелом фінансування. Трохи пізніше до союзу приєднався "Юнімілк", власником якого на сьогоднішній день є Danone.

Ще місяць тому в складі об'єднання фігурували 80 переробних підприємств, виробників та науково-дослідних установ. Найбільшими серед них були PepsiCo, Danone, "Молвест", Campina, Ehrmann, Останкінський молочний комбінат.
В кінці 2011 р. PepsiCo і Danone сповістили керівництво об'єднання про свій вихід з нього. "Останнім часом ми не були задоволені тим, як Молочний союз представляв інтереси нашої галузі", - прокоментував рішення директор з комунікацій PepsiCo Олександр Костиков. Про це ж говорить і директор зі зв'язків з громадськістю та спілкування з держорганами Danone Марина Балабанова. Вона уточнила, що компанія повідомила союз про свій вихід заявою за три місяці до кінця року.

Виконавчий директор Молочного союзу Володимир Лабінов знав про вихід цих компаній ще восени 2011 р., цю новину він сприйняв спокійно: "У нас є й інші важливі представники галузі". Він не повідомив про причини виходу найбільших компаній з союзу, підтвердивши, що вони були фінансовою опорою молочної організації. Долю обох компаній на ринку готової молочної продукції експерти оцінюють в 40%.

Варто зазначити, що PepsiCo і Danone на сьогоднішній день складаються в об'єднанні "Союзмолоко", яке піклується як про переробників молока, так і про його виробників. За словами Балабанової, в планах є створення асоціації в рамках Митного союзу, до якої зможуть вступати і іноземні гравці.