ua en ru

Російський Мінфін допускає падіння ціни нафти до 20 дол. за барель

Російський Мінфін допускає падіння ціни нафти до 20 дол. за барель Фото: у Росії запевняють про готовність до будь-якої ціни нафти

Головне фінвідомство РФ декларує готовність до найнесподіваніших сценаріїв на світовому енергоринку

У Міністерстві фінансів Російської Федерації не виключають падіння нафтових цін на світовому ринку до 20 дол. за барель. Про це в ефірі одного із центральних російських телеканалів заявив заступник міністра фінансів РФ Максим Орєшкін, передає РБК.

За словами Орєшкіна, "короткостроково такий сценарій буде можливий, але зрозуміло, що це не питання трьох років". Заступник глави Мінфіну РФ вважає, що в разі різкого зниження цін на нафту "події на нафтовому ринку будуть розвиватися дуже швидко, і ринок збалансується миттєво".

У разі падіння цін на нафту до 20 дол., витрати з видобутку "чорного золота" будуть вище за прибуток, що викличе закриття низки родовищ, а ринок почне приходити до нових обсягів видобутку, відповідних рівню попиту, додав Орєшкін. З його слів, факторами можливого короткострокового зниження цін на нафту буде переповнення резервів нафти в окремих регіонах.

При цьому заступник міністра фінансів Росії зазначив, що у якості базового сценарію найближчих років можна вважати ціну на нафту на рівні 50 дол. за барель.

Згідно зі стресового сценарієм, опублікованим Центробанком РФ 11 вересня в "Основних напрямах грошово-кредитної політики на 2016-2018 роки", ціна нафти триматиметься нижче 40 дол. за барель протягом трирічного періоду. У цьому випадку вихід російської економіки на "траєкторію зростання" ЦБ вважає можливим тільки у 2018 р. У макроекономічному прогнозі Мінекономрозвитку РФ в четвертому кварталі 2015 р. нафта обліковується за ціною 38,7 дол. за барель.

Водночас аналітики Goldman Sachs минулого тижня знизили свій прогноз щодо вартості нафти на 2016 р. На їхню думку, надлишок сировини на ринках може призвести до зниження ціни на нафту до 20 дол. (за негативного сценарію). Базовий сценарій аналітиків прогнозує нафту за 49,5 дол./бар., хоча ще у травні ціна на нафту прогнозувалася ними на рівні 62 дол.

Російський Мінфін допускає падіння ціни нафти до 20 дол. за барель

Нагадаємо, навесні ц.р. в Мінфіні РФ заявляли про те, що світові ціни на нафту можуть впасти до 40 дол. за барель.

За даними біржових торгів на ранок 17 вересня, ціна північноморської нафти марки Brent піднялася до позначки вище 49 доларів за барель.