ua en ru

Російські режисери виступили на захист українця Сенцова

Російські режисери виступили на захист українця Сенцова Фото (ТАРС): Олег Сенцов (праворуч) у Лефортовському райсуді Москви

Один з активістів вже більше року знімає фільм "Звільнити Олега Сенцова"

Група російських режисерів виступила зі зверненнями на захист свого колеги, громадянина України Олега Сенцова, якого слідчі органи РФ звинувачують у підготовці терористичних актів у Криму. Відповідні заяви опубліковано на сайті міжнародного проекту "Сноб".

Як наголошується, зі зверненнями на захист Сенцова виступили Олександр Сокуров, Володимир Котт, Володимир Мірзоєв, Олексій Герман-молодший, Павло Бардін, Олексій Федорченко і Аскольд Куров.

"Руйнується життя, надії, цілий світ людини. Ми звикаємо до жорстокості, до крові, до стану внутрішньої війни. У нас заглушається гуманізм, який для багатьох був якорем", - зазначив Олексій Герман-молодший.

Володимир Котт задався питанням, чи розуміють прокурори, які беруть участь у процесі, що все це - "непідсудна політична розправа". За словами автора, якщо сторона обвинувачення це усвідомлює, то основна частина відповідальності лежить не на виконавцях особисто, а на "тих, хто віддав наказ".

Тим часом режисер Аскольд Куров заявив, що вже більше року знімає фільм "Звільнити Олега Сенцова". "Це абсурд, у який неможливо повірити, це абсолютно кафкіанська історія. Я сподіваюся, що фільм зможе привернути увагу до цих страшних подій, але, на жаль, надії на благополучний результат - виправдання Сенцова і Кольченко - ні", - додав він.

В цілому, російські режисери висловили песимізм з приводу долі Сенцова. "Боюся, що вимоги навіть самих іменитих режисерів навряд чи зіграють тут якусь роль. Влада знаходиться в глухій обороні і на чию-небудь думку звертає мало уваги. Але потрібно ж щось робити, а не сидіти склавши руки. Хоча б збирати підписи ", - зізнався Олексій Федорченко.

Нагадаємо, раніше лист із проханням звільнити Олега Сенцова написали члени Європейської кіноакадемії. Вони нагадали, що ключові свідки звинувачення у справі Сенцова - Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв - відмовилися від своїх свідчень, заявивши, що вони були дані під тиском.

19 серпня держобвинувач попросив для Сенцова 23 роки позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Режисер Олег Сенцов був затриманий в травні минулого року. Його звинувачують в участі у підпалі будівлі "Російської громади Криму" і місцевого відділення "Єдиної Росії", а також - у плануванні серії терактів у Криму. Сенцов, який не визнає анексії Криму, неодноразово називав процес над собою політичним.