ua en ru

Росія в тестовому режимі імпортувала електроенергію з Фінляндії

Фінляндія вперше поставила електроенергію в Росію. Поставка проходила в тестовому режимі в рамках випробувань обладнання в умовах імпорту по лінії на 400 КВт. Про це повідомив Reuters представник монопольного оператора імпорту-експорту електроенергії в Росії енергохолдингу ПАТ "Інтер РАО ЄЕС".

Випробування анонсувала фінська энергосетевая компанія FinGrid. Вони пройшли в минулу суботу і завершилися успішно.

Досі комерційні перетоки були можливі тільки з Росії до Фінляндії. У тестовому режимі перевірялася робота Виборзького перетворювального комплексу при імпорті електроенергії з Фінляндії.

"Випробування пройшли успішно, була досягнута максимальна потужність перетікання 350 МВт", - сказав представник "Інтер РАО".

Холдинг чекає, що комерційні поставки електроенергії з Фінляндії до Росії стануть можливими не раніше 2014 р., після того, як будуть підписані всі необхідні документи.

Російська компанія зазначає, що імпорт електроенергії з Фінляндії до Росії може мати економічний ефект у певні години доби, коли на балтійському енергоринку Nord Pool складається низька ціна - насамперед за рахунок енергії вітру, а також внаслідок високої водності.

"Інтеррао" розраховувала повернути поставки на фінський ринок в 2013 р. на рівень 2011 р., коли поставила 9,6 млрд кВт/год. Але в першому півріччі 2013 р. експорт в Фінляндії зріс лише на 1% - до 2,35 млрд кВт/год.

Поставки з Фінляндії можуть бути вигідні, якщо ціни на Nord Pool нижче внутрішньоросійських. Яка різниця влаштовує "Інтеррао", холдинг не повідомляє.

Але в наступному році ціни на електроенергію в Росії на вільному ринку не обіцяють великого зростання, оскільки влада вирішила заморозити тарифи монополій в 2014 р., включаючи газ, що зупинить подорожчання електрики.

Зараз ціни на Північно-Заході РФ і на Nord Pool приблизно рівні, і в імпорті електроенергії з Фінляндії немає особливої вигоди, вважає аналітик банку Відкриття Сергій Бейден.

Він сумнівається в початку глобальних поставок в наступному році, відзначаючи, що рентабельність імпорту буде визначатися цінами на балтійської энергобирже, що залежать від рівня води в Норвегії.

"У нас надлишок потужності в Північно-Західному регіоні, свою потужність дівати нікуди, імпорт, безумовно, можливий в якісь окремі години, але глобального імпорту не буде. Ціни в Росії в наступному році все одно будуть рости - газ зросте приблизно на 7%кінцеві ціни зростуть на 4%. У якісь години ціни в Росії з урахуванням потужності будуть вищі, ніж на Nord Pool. У якісь моменти імпорт виправданий, але суттєвої вигоди там немає", - сказав він.