ua en ru

Росія з повагою поставиться до вибору України про ЗВТ з Євросоюзом, але буде захищати власні інтереси, - Путін

Росія з повагою поставиться до укладення Україною угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, але буде захищати власні інтереси, заявив Президент РФ Володимир Путін в інтерв'ю "Першому каналу" і агентству Associated Press, опублікованому на сайті Кремля.

Росія з повагою поставиться до укладення Україною угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, але буде захищати власні інтереси, заявив Президент РФ Володимир Путін в інтерв'ю "Першому каналу" і агентству Associated Press, опублікованому на сайті Кремля.

"Що стосується інтеграційних процесів, ми повинні і тут ставитися з повагою до України. Якщо Україна вважає, що їй потрібно і доцільніше укладати, скажімо, договір про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, значить, так тому і бути. Але тут ми бачимо певні проблеми для нас і для них", - сказав Президент РФ.

Так, за його словами, висновок Києвом відповідної угоди може призвести до витіснення українських товарів на російський ринок, так і на ринок Митного союзу.

"Ну, подивимося, яким буде вибір українського керівництва. До будь-якого, який би вибір не був зроблений, ми поставимося з повагою і, безумовно, будемо продовжувати працювати. Але питання лише в тому, як будемо працювати, що ми повинні будемо зробити для захисту своїх власних інтересів. Видно буде", - вказав Путін.

Прогнози у Путіна для української економіки після підписання ЗВТ з ЄС, звичайно ж, непоказні.

"Коли обнуляються мита, з'являється товар іноземного виробництва на українському ринку, а свої підприємства працюють, куди свій товар подіти? У нас є побоювання, що вони будуть видавлюватися на наш ринок, на ринок Митного союзу, на ринок Росії, Казахстану і Білорусії. Але ми так не домовлялися, це буде створювати проблеми для нашої економіки", - сказав Путін.

Не забув російський лідер зазначити переваги для України в економічному союзі з Росією.

"У нас є очевидні конкурентні переваги: у нас спільна транспортна інфраструктура, загальна енергетика, у нас глибока кооперація, у нас спільну мову. Це великі конкурентні переваги, вони зникнуть. Я насилу собі уявляю, як буде розвиватися ракетно-космічна галузь України. Вона дуже солідна і ракетна галузь і авіація. Я просто не уявляю без нашого ринку. Моторостроение авіаційне. Наші вертольоти оснащені українськими двигунами, що нам робити? Як це буде все розвиватися, або не буде взагалі?", - сказав Президент РФ.

Відзначимо, Україна розраховує підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі в листопаді цього року. Для цього Київ має виконати низку умов, які ставить ЄС. Каменем спотикання в підписанні цієї угоди називають справу ув'язненої екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

В Європі вважають, що Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС.

Днями Президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що посилення Росією митних процедур стало відповіддю на офіційну публікацію Україною проекту угоди про асоціацію з Європейським союзом. Він також звинуватив Україну в порушенні договору про співпрацю і партнерство з Росією.