ua en ru

Росія залишається головною загрозою безпеці країн Східної та Північної Європи, - доповідь

Росія залишається головною загрозою безпеці країн Східної та Північної Європи, - доповідь Фото: "гумконвой" РФ (36.mchs.gov.ru)

Міжнародний інститут стратегічних досліджень рекомендував урядам європейських країн оптимізувати видатки на оборону

Міжнародний інститут стратегічних досліджень рекомендував урядам європейських держав оптимізувати витрати на оборону для успішнішого протистояння таким загрозам, як посилення Росії. Про це йдеться в щорічній доповіді інституту, оприлюдненій в середу, 14 лютого, в Лондоні, передає DW.

"Росія залишається головною загрозою в сфері безпеки для країн Східної та Північної Європи", - йдеться в документі.

Директор інституту Джон Чіпман підкреслив, що "європейські держави все ясніше усвідомлюють той факт, що світ - небезпечне місце", і форсують витрати на оборону.

Він зазначив, що в 2017 році витрати європейських країн на військові потреби збільшилися на 3,6 %, що, за його словами, є найвищими темпами зростання в усьому світі.

Чіпман вважає, що це викликано зростанням тиску з боку США, які закликають Європу більше турбуватися як про власну оборону, так і зміни сприйняття загроз у Європі.

Як зазначає видання, у доповіді підкреслюються успіхи Росії і, особливо, Китаю, які кидають виклик першості США у військовій сфері.

У документі наголошується, що Китай на тлі територіальних суперечок у Східно-Китайському і Південно-Китайському морях вже багато років посилено нарощує військову міць.

Нагадаємо, США в новій ядерній доктрині заявили про намір продовжувати більшу частину попередньої політики американського уряду щодо ядерної зброї і зайняти агресивнішу позицію щодо Росії.