ua en ru

Росія не залишить без реакції закон США "ПРО підтримку свободи України", - МЗС

Росія не залишить без реакції закон США "ПРО підтримку свободи України", - МЗС

У Москві висловили глибоке розчарування підписанням Президентом США Бараком Обамою закону "Про підтримку свободи" і заявили, що не залишать це без реакції. Про це йдеться в коментарі офіційного представника МЗС Росії Олександра Лукашевича, розміщеному на сайті відомства.

"Нічого загального з завданням "підтримки свободи" в Україні або де б то не було ще цей текст не має. Він носить неприйнятний і зухвалий характер, відображає прагнення впливових кіл США законодавчо і надовго закріпити лінію на злам відносин з Росією", - вважає Лукашевич.

За його словами, спроби екстериторіального застосування американського законодавства для Росії є юридично нікчемними і йдуть врозріз із загальновизнаними нормами міжнародного права. "Політично ж прийняте у Вашингтоні рішення підводить під російсько-американські відносини потужну міну, здатну підірвати перспективу нормального взаємодії за багатьма напрямами, у т. ч. в питаннях, у вирішенні яких зацікавлені самі США", - зазначив він.

"Позбавлятися від цього "спадку" доведеться, мабуть, довго. Вина за наслідки цілком і повністю лягає на американську сторону. Ворожі дії з боку Вашингтона без реакції ми не залишаємо. Рішення щодо можливих заходів у відповідь будемо приймати в залежності від того, як в США на практиці розпорядяться новим законом", - підкреслив представник МЗС.

Він додав, що російська сторона готова до діалогу і співпраці, "але тільки на принципах рівноправності, реального врахування наших інтересів".

Зазначимо, глава МЗС РФ Сергій Лавров вже встиг попередити США про наслідки "Акта про підтримку України".

Нагадаємо, "Акт у підтримку свободи України - 2014" Обама підписав 18 грудня. Конгрес схвалив документ минулого тижня. Закон дозволяє Президенту почати в разі необхідності надання військової допомоги Україні і вводити нові санкції щодо Росії.