ua en ru

Росія не має наміру виконувати мінські домовленості, - Яценюк

Росія не має наміру виконувати мінські домовленості, - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк

На думку екс-прем'єра, єдине рішення - посилити санкції і залишатися єдиними

В Російській Федерації ніхто не збирається виконувати мінські домовленості. Про це заявив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк у прямому включенні на телеканалі BBC у п'ятницю, 3 лютого.

"У Російській Федерації ніхто не збирається виконувати мінські домовленості. Є тільки одне бажання - повернути Україну в сферу російських інтересів. Єдиним можливим рішенням є посилити санкції і всім країнам вільного світу залишатися об'єднаними", - заявив він.

Яценюк підкреслив, що Путін наказав вторгнутися і в Крим, і в Східну Україну. "Вони збили MH-17. Вони фактично відмовилися від деескалації ситуації в рамках мінських домовленостей. Росія розгорнула свої регулярні війська на Сході України. Російські війська почали наступальну операцію проти українського народу", - сказав він.

Яценюк також зазначив, що кількість загиблих на Донбасі зростає: "За останній тиждень ми втратили десять осіб. 66 отримали поранення".

"Ми бачимо, що Російська Федерація не має наміру виконувати мінські домовленості. Є тільки одне бажання - повернути Україну в сферу російських інтересів", - сказав лідер "Народного фронту".

Відповідаючи на питання про позицію США щодо ситуації на Сході України, Яценюк нагадав промову посла США при ООН Ніккі Гейлі: "Вони дотримуються тієї ж лінії, що і їхні попередники. Це лінія підтримки світового порядку. Це лінія засудження міжнародних злочинів, скоєних Російською Федерацією".

Він також відзначив виступ прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей на з'їзді Республіканської партії в Філадельфії: "Вважаю, що вільний світ об'єднаний, адже Росія несе екзистенціальну загрозу вільному світу".

"Україна покладається на двопартійні принципи Сполучених Штатів. Вважаю, що політична машина США буде захищати свої національні інтереси, так і інтереси вільного світу", - підкреслив лідер "Народного фронту".