ua en ru

Росія в Криму намагається знищити національну свідомість кримських татар, - Турчинов

Росія в Криму намагається знищити національну свідомість кримських татар, - Турчинов Фото: Олександр Турчинов

Турчинов виступив із зверненням у річницю депортації кримських татар

Російська Федерація після анексії Криму намагається знищити національну свідомість кримських татар. Про це йдеться у зверненні секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова з нагоди річниці депортації кримськотатарського народу, передає прес-служба РНБО.

Зокрема, Турчинов нагадав, що понад 70 років тому відбулося масштабне виселення кримськотатарського народу з півострова, в результаті якого близько 200 тис. осіб депортували за тисячі кілометрів від Криму.

"Сьогодні події в Криму розгортаються за схожим сценарієм. Путінська Росія, анексувавши півострів, намагається знищити національну свідомість, історичну пам'ять, культурні традиції і гідність кримських татар. Всі прояви непокори і неприйняття анексії жорстко придушуються, активістів заарештовують і засуджують за надуманими звинуваченнями", - зазначив Турчинов.

Він також назвав переслідування корінного народу, заборону росіянами діяльності Меджлісу, створення атмосфери страху, репресій і перетворення півострова на військову базу наслідками окупації Криму Росією. Крім того, Турчинов висловив сподівання, що кримські татари і ті, хто був змушений покинути півострів після анексії, повернуться в український Крим.

Нагадаємо, раніше Державна прикордонна служба України повідомляла, що РФ готує до наступу війська окупованому Криму.