ua en ru

Росія і Словенія підписали остаточне інвестрішення по словенській ділянці "Південного потоку"

Росія і Словенія прийняли остаточне інвестиційне рішення по словенській ділянці "Південного потоку". Відповідні документи були підписані сьогодні в підмосковних Гірках під час робочого візиту в РФ прем'єр-міністра Словенії Янеза Янші.

З російської сторони підпис під документом поставив глава "Газпрому" Олексій Міллер, з словенської - представники компанії "Плиноводи".

Водночас "Газпром" і словенська компанія "Коміта" підписали установчі документи (угоду акціонерів і статут) спільного підприємства "Південний потік телеком АГ". Проект передбачає прокладання оптоволоконного кабелю уздовж сухопутної частини газопроводу "Південний потік".

Напередодні словенський прем'єр анонсував підписання цієї угоди під час зустрічі з Президентом РФ Володимиром Путіним.

Читайте також: Будівництво "Південного потоку" буде коштувати 16 млрд євро, - "Газпром"

В цілях диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу "Газпром" реалізує проект будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи - "Південний потік". Проектна продуктивність морської ділянки газопроводу становитиме 63 млрд куб. м на рік.

Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією підписані міжурядові угоди. З Угорщиною і Сербією раніше також були підписані відповідні остаточні інвестиційні рішення.

16 вересня 2011 р. відбулося підписання угоди акціонерів компанії South Stream Transport AG для реалізації морської ділянки проекту, згідно з яким частка участі "Газпрому" в проекті морського газопроводу становить 50%, італійської ENI - 20%, німецької компанії Wintershall Holding GmbH і французької EDF - по 15%.

У III кварталі 2011 р. була завершена розробка зведеного техніко-економічного обґрунтування "Південного потоку", що об'єднав в собі техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) морської ділянки, а також ТЕО будівництва національних ділянок газопроводу по території країн Південної і Центральної Європи. Будівництво газопроводу планується почати в грудні 2012 р. Перші поставки по газопроводу заплановані на кінець 2015 р.