ua en ru

Ярославський купує Промінвестбанк

Ярославський купує Промінвестбанк Фото: Олександр Ярославський

Ярославський вже давно цікавиться придбанням банківських активів

Наглядова рада Внешэкономбанку (ВЕБ, РФ) 18 травня 2017 року розглянула пропозицію Олександра Ярославського про придбання Промінвестбанку (ПІБ), дочірньої структури ВЭБ в Україні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби групи DCH, що належить бізнесменові.

Відзначимо, в 2016 році Ярославський вже заявляв про свою зацікавленість в інвестуванні в український банківський сектор, а також про те, що вивчає можливість покупки однієї з трьох "дочок" російських банків в Україні.

Учора бізнесмен підтвердив журналістам газети "Коммерсантъ", що направив ВЭБу пропозицію про придбання ПІБа, при цьому не розкривши деталі.

"Я давно цікавлюся придбанням банківських активів. Зокрема, я вів переговори зі Сбербанком про купівлю його української "дочки", підписав угоду про наміри, провів due diligence. Однак продавець в підсумку відмовився від угоди".

Після цього, за словами Ярославського, він почав розглядати інші банківські активи на Україні для інвестицій і зупинився на ПІБ (на даний момент займає 5-е місце на ринку України).

Крім Ярославського, на Промінвестбанк також претендує ще одна група українського походження у складі Павла Фукса, більш відомого ЗМІ в якості російського девелопера, а також Максима Микитася (позафракційного депутата Верховної Ради України, на думку політичних експертів, близького до БПП, який раніше очолював будівельну корпорацію "Укрбуд"). Заявка групи OTP (Угорщина), яка виявляла інтерес до ПІБ влітку минулого року, на вчорашньому засіданні наглядової ради ВЭБ не розглядалося.

Як говориться в офіційному прес-релізі DCH, найближчим часом Ярославський планує подати заявку в Національний банк України, щоб почати необхідні для придбання Промінвестбанку узгоджувальні процедури. За словами голови ВЭБ Сергія Горькова, "зараз відповідь за НБУ, будемо її чекати".

"Коммерсанть" зазначає, що співрозмовники видання на українському фінансовому ринку вважають, що "у пана Ярославського більше шансів отримати схвалення НБУ на придбання ПІБа, ніж у конкуруючої групи претендентів, оскільки він "прозорий" кандидат для українських влади, а участь російського капіталу в банківській системі України є дуже чутливим політичним питанням".

Зазначимо, група DCH за 20 років роботи в Україні успішно розвивала різні інвестиційні проекти, серед яких УкрСіббанк, Черкаський "Азот", "Київстар" та ін. Інвестиції Олександра Ярославського у розвиток Харківського регіону перевищили 1 млрд доларів, з них 300 млн доларів - в підготовку інфраструктури Харкова до Євро-2012.

Попереднім придбанням бізнесмена був ХТЗ, який після 10-місячного простою почав роботу спочатку 2017 року. Окремо група DCH відома своїми успішними інвестиціями в банківську систему – створенням одного з лідерів сектора АКБ "УкрСіббанк" і подальшим успішним партнерством з міжнародною групою BNP Paribas, що має 200-річну історію роботи на ринку фінансових послуг.

Крім того, група має ряд ефективно керованих непублічних фінансових активів, а також знаходиться в процесі придбання страхової компанії "ІНГО Україна" (Київ). До теперішнього часу вже підписані документи щодо купівлі 25%-го пакета акцій, завершуються формальні процедури щодо закриття угоди. Подальша стратегія DCH по відношенню до даного активу спрямована на збільшення частки в страховику до 100%.