ua en ru

РФ обмежила імпорт технічної солі з України

РФ обмежила імпорт технічної солі з України Фото: сіль "Артемсолі"

За останні кілька тижнів пропустили лише 20% відправленої в Росію солі

Російська Федерація обмежила імпорт технічної солі підприємства "Артемсіль" з України, побоюючись, що її будуть перефасовывать і реалізовувати як харчову, передає видання "Комерсант".

Українська "Артемсіль", постачання харчової солі якої Росспоживнагляд заборонив ще в січні, зіткнулася з проблемами імпорту в Росію і технічної солі (в її складі допускається наявність сторонніх домішок, техрегламенту Митного союзу технічна сіль вважається непридатною в їжу). Джерела, близькі до компанії, стверджують, що з 17 липня технічну сіль "Артемсолі" оглядають на митних пунктах та, у випадку якщо сіль дрібного гранулювання, схожа з харчової, партія не пропускається. Таким чином, за останні кілька тижнів було пропущено лише 20% від направлених в Росію 6 тис. тонн технічної солі.

За даними асоціації виробників і постачальників продовольчих товарів "Руспродсоюз", з січня по липень 2014 р. "Артемсіль" імпортувала в Росію 324,7 тис. тонн технічної солі. За той же період поточного року компанія поставила вже 410 тис. тонн, що на 26% більше минулорічного показника (24% від загального обсягу ринку технічної солі Росії).

"Зростання ввезення технічної солі при стабільних потреби ринку вказує на той факт, що в Росії після заборони ввезення харчової солі з України почалася активна перефасовка технічної солі під виглядом харчової продукції", - стверджує один з джерел видання.

Джерело в Росспоживнагляді каже, що за останні місяці митна служба та санітарне відомство фіксували випадки імпорту з України харчової солі під виглядом технічної.

Нагадаємо, в січні 2015 р. Росспоживнагляд призупинив ввезення харчової солі виробництва "Артемсолі", яка займала майже 25% російського ринку солі.