ua en ru

Рейтингові агентства не несуть відповідальності за втрати інвесторів по іпотечних облігаціях, - суд США

Федеральний апеляційний суд США постановив, що рейтингові агентства Moody's, Standard & Poor's і Fitch не несуть відповідальності за багатомільярдні втрати інвесторів, що вклали кошти в іпотечні облігації. Про це пише газета РБК daily.

На думку позивачів, "велика трійка" рейтингових агентств повинна була відповісти за величезні втрати інвесторів, оскільки компанії брали безпосередню участь у створенні ризикованих інструментів. Зокрема, вони консультували своїх клієнтів щодо структурування іпотечних CDO з метою досягнення ними найвищого інвестиційного рейтингу. Повідомляється, що позивачі, до числа яких увійшли пенсійні фонди Вайомінгу і Детройта, вклали в покупку іпотечних деривативів близько 155 млрд дол. в період з 2005 по 2007 рік. Велика частина інструментів була створена збанкрутілим на початку кризи інвестбанком Lehman Brothers.
Тим не менш, спеціально створена комісія з трьох федеральних суддів прийшла до іншого висновку: компанії не можуть виступати відповідачами, оскільки не є андеррайтерами цих паперів. Таким чином, Федеральний апеляційний суд США підтримав рішення нижчої інстанції. Згідно з американським законом про цінні папери від 1933 року, відповідати перед інвесторами можуть лише сторони, які беруть безпосередню у дистрибуції цих активів. Іншими словами, одного тільки сприяння у підготовці інструментів недостатньо для настання відповідальності. "Чинне законодавство обмежує відповідальність осіб, які беруть участь у купівлі, пропозиції або продажу цінних паперів. Яким би не було це участь - прямим або непрямим, закон стверджує, що особи, що сприяють підготовці цінних паперів, але не залучені до процесу їх продажу, не можуть бути визнані андеррайтерами ", - заявила суддя Рина Реджі. Претензії інвесторів з приводу виставляння іпотечних деривативів найвищих рейтингів були також відхилені.