ua en ru

Реверсні поставки газу з Угорщини посилять позицію України в переговорах з Росією, - експерти

Реверсні поставки газу з Угорщини є ще одним важливим кроком на шляху до енергетичної незалежності України, упевнені експерти.

«Це одна зі складових процесу диверсифікації імпорту енергоресурсів. З одного боку, вона дозволяє закуповувати їх дешевше, з іншого - поставляти газ з альтернативних джерел, а саме більш дешевого спотового ринку, а не дорогого від «Газпрому». Тим більше озвучені 5 млрд куб. м газу - це реальна цифра можливих поставок з угорського напрямки. Все буде залежати від серйозності намірів нашої влади і цін на спотовому ринку», - сказав голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

Він упевнений, що реверсні поставки газу з Угорщини в Україну роздражнити «Газпром», але газовий монополіст з цим нічого не зможе вдіяти. «Борг України віртуальний, тому «Газпром» розуміє, що якщо подасть в суд, то обов'язково програє. Це вже неодноразово траплялося в міжнародних арбітражах», - зазначив експерт.

Директор Центру енергетичних стратегій Дмитро Марунич згоден з тим, що реверсні поставки газу з Угорщини допоможуть Україні розширити географію закупівлі енергоресурсів. «Це диверсифікація шляхів постачання газу, за якою йдуть зараз багато європейських країн, в тому числі, наші сусіди. В принципі, допускаю, що з часом такі рухи України можуть змусити «Газпром» знизити Україні ціну на газ», - вважає він.

Марунич стверджує, що, незважаючи на російське походження газу з Угорщини, він вже є власністю окремих трейдерів і господарюючих суб'єктів, а не «Газпрому». «Не можна говорити, що це російський газ, адже потрапивши на ринки Європи, він став власністю окремих трейдерів і господарюючих суб'єктів. «Газпром» не має можливості на це впливати, якихось документів, що забороняють це робити Україні, у них немає, і не може бути. Звичайно, у зв'язку із закупівлею газу через угорське напрямок ми будемо менше постачати газпромівського газу з Росії. Можливо, у них тоді виникне ідея подати на нас позов в Стокгольмський арбітраж, намагаючись довести, що Україна не виконує умови контракту. Але, чесно, я не вірю, що «Газпром» піде на це. У будь-якому випадку претензії він може висувати тільки за підсумками року», - резюмував експерт.

Читайте також: Ставицький: Україна може щорічно імпортувати через Угорщину 5 млрд куб. м газу