ua en ru

Рецесія в економіці єврозони в 2013 р. продовжиться, - ЄК

Рецесія в економіці єврозони в 2013 р. продовжиться, зростання не буде до 2014 р. З таким прогнозом виступила Єврокомісія, повідомляє Euronews.

При цьому комісар ЄС з фінансової політики Оллі Рен закликав європейські країни не опускати руки і не сповільнювати темпи скорочення бюджетного дефіциту. Він заявив: "Найбільші оберти відновлення рівноваги в європейській економіці все ще чинить тиск на зростання в найближчій перспективі. Якщо підсумувати все, що ми знаємо про поточну ситуацію, то вийде наступне - є дуже погані дані за кінець минулого року, більш обнадійливим за останнє час, і зростаючу довіру інвесторів в майбутньому".

Торік сукупний ВВП 17 країн єврозони скоротився на 0,6%, в цьому, вважає Брюссель, він втратить ще 0,3%. Тільки в майбутньому році зростання почне відновлювати (1,4%). Падіння ділової активності буде супроводжуватися збільшенням безробіття, вже в поточному році її рівень перевищить 12%, а це 19 млн жителів Європи.

Тим часом, найбільш постраждалі від кризи країни через режим економії та масових звільнень балансують на межі соціального вибуху. Так, уряд Іспанії на цьому тижні представив пакет заходів зі стимулювання зайнятості. Хоча грошей у країни немає, офіційне безробіття лякає Мадрид - вона досягла критичного рівня в 26%.

Читайте також: Єврокомісія погіршила прогноз щодо ВВП єврозони на 2013 р. на 0,4 п.п. - до мінус 0,3%