ua en ru

Вирішити проблеми феросплавників допоможе реформа енергоринку з переходу на двосторонні контракти, - експерт

Зараз ринок електроенергії України збалансований, тому якщо знижувати тарифи на електроенергію для феросплавних заводів, то необхідно їх збільшувати для інших споживачів. Таку думку РБК-УКРАЇНА висловив президент Енергетичної асоціації України Василь Котко.

"Якщо дивитися в корінь цієї проблеми, то слід зазначити, що однією з причин такої ситуації є те, що в Україні для всієї промисловості енерготарифи завищені на 20-25%. Це пов'язано з тим, що ми штучно підтримуємо енерготарифи для населення в три рази нижче, ніж вони повинні бути", - зазначив Котко.

За його словами, вирішити проблеми промисловості, у тому числі феросплавних заводів, допоможе реформа по переходу ринку на двосторонні контракти. Тоді промислові споживачі електроенергії самі зможуть обирати виробника за найбільш вигідними для них тарифами. Наприклад, у сусідній Росії великі заводи отримують електроенергію безпосередньо від ТЕС та ГЕС.

"Ще одним резервом зниження енерготарифів для промисловості може стати перехід від витратного тарифоутворення до стимулюючого, яке призвело б до підвищення ефективності системи і при виробництві електроенергії і при її передачі", - вважає Котко.

Нагадаємо, зараз Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ) розглядає, як варіант, можливість знизити пільговий тариф (величину дотаційних сертифікатів) для підприємств, неефективно використовують енергоносії і не впроваджують енергоефективні технології. В першу чергу це може торкнутися підприємств феросплавної промисловості, які з 2009 р. монополізували ринок, підвищили вартість на свою продукцію, що призвело до необхідності імпорту. Наголошується, що на хвилі кризи феросплавні заводи отримали пільговий енерготариф, але не провели модернізацію і нехтують економією електроенергії.