ua en ru

Рентабельність виробництва електроенергії на контрольованих НАК "ЕКУ" теплоелектростанціях зросла до 3,3%

Рентабельність виробництва електроенергії на контрольованих НАК "Енергетична компанія України" теплоелектростанціях зросла до 3,3%. Про це «Комерсант-Україна» заявив віце-президент НАК "Енергетична компанія України" Олександр Позняков.

«Фінансовий стан генеруючих компаній дійсно покращав. Рентабельність виробництва електроенергії на теплових електростанціях, контрольованих НАК "Енергетична компанія України", зросла до 3,3%, а за підсумками року очікується на рівні 3,8% проти -4,3% у 2009 р. Проте нас хвилює зниження темпів накопичення вугілля на ТЕС», - сказав він.

За словами О.Познякова, через аномальну жару в серпні спостерігалося різке зростання споживання електроенергії. «Наші ТЕС виробили електроенергії на 14,1% більше, ніж було передбачено прогнозним балансом. З одного боку, це дозволило завантажити потужності (тим більше що тариф був прибутковим), а з іншого - привело до надпланового використання вугілля в об'ємі 213 тис. т. Надпланове виробництво і недопостачання вугілля держпідприємством "Вугілля України" в об'ємі 190,7 тис. т привели до того, що до 1 вересня замість закладених 2,71 млн т ми накопичили всього 2,53 млн т. Але ми приймаємо всі заходи для того, щоб до 1 жовтня довести запаси до 3 млн т. Таким чином, ми увійдемо до зими повністю підготовленими і без дефіциту вугілля», - заявив він.

Крім того, О.Позняков відзначив, що цього року на енергоблоках наших ТЕС здійснюється повноцінна ремонтна кампанія, на відміну від 2009 р., коли урізування ремонтів привело до підвищеної аварійності. «Ми вже відремонтували 37 з 58 енергоблоків. На 3 з них проведений капітальний ремонт, на 10 - середній і на 24 - поточний. Ще на 11 енергоблоках ремонт продовжується, і залишається провести ще поточний ремонт на 10 енергоблоках. Планується також відремонтувати 6 газомазутних блоків "Центренерго" і "Дніпроенерго". В результаті ми підготуємо до зими не менше 64 енергоблоків», - повідомив віце-президент НАК «ЕКУ».