ua en ru

Регулятори ФРН проводять розслідування відносно Deutsche Bank за підозрою у приховуванні даних за деривативами

Німецькі регулятори проводять доскональне розслідування відносно Deutsche Bank за підозрою у приховуванні даних за деривативами. За версією слідства, одна з найбільших німецьких кредитних організацій надала невірні дані по оцінці свого портфоліо деривативів. Тепер всі рахунки Deutsche Bank AG перевіряються експертами Федерального відомства Німеччини з нагляду за фінансовим сектором BaFin і Центробанку країни (Бундесбанку), повідомили джерела, обізнані про хід розслідування.

Як написала німецька преса, приховування істинної вартості портфоліо похідних фінансових інструментів на балансі Deutsche Bank дозволило банку уникнути розкриття даних по істинному фінансовому становищу кредитної організації і приховати "дірку" у фінансовому звіті, яка оцінюється в 12 млрд дол. Саме стільки, за версією слідства, можуть становити втрати банку за операціями з кредитними деривативами.

Тепер рахунки Deutsche Bank опинилися під пильною увагою експертів Бундесбанку, які перевіряють підозри на предмет їх обгрунтованості. Для цього представники Центробанку Німеччини наступного тижня вирушать до Нью-Йорка, щоб провести переговори з колишніми співробітниками Бундесбанку, які працювали в ЦБ ФРН в період 2006-2009 рр. і могли бути більш детально поінформовані про проблеми Deutsche Bank. Зазначимо, що розслідування регуляторів стосується насамперед цього періоду часу діяльності кредитної організації.
У Deutsche Bank відмовилися прокоментувати цю інформацію в пресі.

Тим часом рахунки Deutsche Bank перевіряються і регуляторами США. Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) проводить розслідування, метою якого є з'ясування обставин приховування збитків на балансі Deutsche Bank в період початку фінансової кризи. Паралельно щодо Deutsche Bank було відкрито ще одне "справу" у США.

На початку січня 2013 р. повідомлялося, що американські регулятори планують оштрафувати підрозділ Deutsche Bank AG на 1,5 млн дол. у зв'язку з маніпуляціями на каліфорнійському ринку електроенергетики в 2010 р. Комісія з регулювання енергетичного ринку США (Federal Energy Regulatory Commission - FERC) вважає, що Deutsche Bank навмисно пішов на втрату грошей при фізичних транзакціях на ринку електроенергетики, щоб отримати прибуток на ринку деривативів. Deutsche Bank дані звинувачення на свою адресу заперечує.

Федеральні прокурори звинувачують Deutsche Bank Energy Trading в застосуванні шахрайської схеми, яка шляхом контролю за енергетичними потоками в Каліфорнії повинна створити ілюзію перевантаження системи, що змусило б регуляторів втрутитися, а Deutsche Bank - отримати гроші на усунення неполадок.

У Deutsche Bank відзначили, що банк вже давно не працює на енергетичному ринку Каліфорнії. Трейдери, які в 2010 р. безпосередньо займалися операціями на каліфорнійському енергетичному ринку, більш не є співробітниками Deutsche Bank.

Читайте також: У США іпотечне агентство Freddie Mac подало до суду на ряд банків за маніпуляцію ставкою LIBOR