ua en ru

У всіх регіонах України створені штаби для контролю виплати аліментів, - Мін'юст

У всіх регіонах України створені штаби для контролю виплати аліментів, - Мін'юст Фото: вивіска на будівлі Міністерства юстиції України в Києві (УНІАН)

Регіональні штаби будуть захищати права дитини

У всіх регіонах України створені штаби з моніторингу та контролю за станом виконання органами Державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів. Про це повідомив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр, за дорученням якого і були створені відповідні штаби, передає пресс-служба Міністерства юстиції.

За його словами, дані штаби візьмуть на себе функції примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів, координації, моніторингу та контролю за рішеннями про стягнення аліментів.

"З метою забезпечення належного виконання вимог Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів" при всіх головних територіальних управліннях юстиції утворені регіональні штаби з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів, до складу яких входять керівники цих управлінь та керівники всіх органів державної виконавчої служби регіону", - зазначив Шкляр

Також, за словами заступника міністра, штаби будуть стежити за дотриманням державними виконавцями вимог законодавства при виконанні рішень про стягнення аліментів Крім того, вони зможуть проводити роз'яснювальну роботу з питань застосування законодавства, що регулює порядок стягнення аліментів.

Всі регіональні штаби будуть взаємодіяти з органами Національної поліції, Державної прикордонної служби, соціального захисту населення, а також з освіченими Мін'юстом мобільними групами по ліквідації заборгованості по сплаті аліментів.

"Мобільні групи завершили свою роботу у Запорізькій і Київській областях і продовжують роботу на Кіровоградщині та Миколаївській області. Вони проводять перевірку стану виконання рішень по стягненню аліментів з недобросовісних боржників у цих регіонах, надають практичну допомогу державним виконавцям у виконанні рішень цієї категорії", - підкреслив Сергій Шкляр.

Заступник Міністра юстиції нагадав: на виконання вимог закону #ЧужихДітейНеБуває міністерством запущений Єдиний реєстр боржників по сплаті аліментів, подані рекомендації та роз'яснення державним виконавцям щодо застосування норм нового законодавства, а також розроблена технологічна карта роботи державних виконавців при стягненні аліментів

За 10 днів з початку дії законодавчих нововведень державними виконавцями винесено:

  • 25 215 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
  • 21 771 постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами;
  • 21 364 постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування зброєю;
  • 21 188 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання

Крім того, повідомляється, що завдяки цим постановам вже стягнуто 5,7 мільйона гривень

"Завдяки винесення цих постанов і застосування встановлених законом обмежень, за 10 днів державними виконавцями стягнуто 5,7 мільйона гривень заборгованості по сплаті аліментів. Станом на 16 лютого внесено до суду 6 165 подань про оголошення розшуку боржника", - зазначив Сергій Шкляр.

Він також додав, що всього за період з 1 січня по 16 лютого 2018 року органами державної виконавчої служби стягнуто 324,5 млн грн на користь 434 295 дітей.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, 13 лютого у Київській та Запорізькій областях почали роботу перші мобільні групи з ліквідації заборгованості зі сплати аліментів.