ua en ru

На реформи в "Укрпошті" знадобиться 3-5 років, - Смілянський

На реформи в "Укрпошті" знадобиться 3-5 років, - Смілянський Фото: нова команда "Укрпошти" хоче реформувати підприємство за 3-5 років

Процес корпоратизації підприємства повинен завершитися до кінця поточного року

Державне підприємство поштового зв'язку "Укрпошта" планує завершити процес корпоратизації до кінця 2016 року, а на повноцінні реформи може знадобиться 3-5 років. Про це в ході зустрічі з журналістами заявив гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський, передає кореспондент РБК-Україна.

Випустити акції "Укрпошта" планує вже в першій половині 2017 року. "Корпоратизація - це не приватизація. Але ми сподіваємося перевести свою звітність і спілкування з ринком в прозору площину - так, як ніби ми торгуємо на біржі", - заявив Смілянський.

Після корпоратизації частину майна "Укрпошти" може бути виставлена на продаж. Мова йде про об'єкти, які не використовуються або не потрібні. Скільки таких об'єктів перебуває на балансі підприємства, стане відомо після завершення інвентаризації в поточному році. За словами глави "Укрпошти", на балансі компанії є об'єкти, які "як би є, але їх немає". Наприклад, деякі будівлі за документами підприємства належать йому, але за фактом їх давно відсудив хтось інший.

Крім того, за словами Смілянського, 30% транспорту "Укрпошти" взагалі не використовувалася протягом останнього півроку. При цьому витрати на цей транспорт, включаючи бензин і обслуговування, все це час списувалися. "Ми подивимося, скільки транспорту дійсно нам потрібно. Можливо, є сенс тримати не такий великий парк, а передати частину транспортних послуг на аутсорсинг", - розповів Смілянський.

Такої ж стратегії дотримується керівництво "Укрпошти" та щодо будівель. "Біля аеропорту "Київ-Жуляни" є будівля "Укртранспочта". Це гігантська будова, зведена ще в радянські часи, розраховане на 1200 машин. Зараз ми використовуємо лише 250. Але платимо за опалення і підтримка величезного напівпорожнього приміщення", - розповів Смілянський.

У той же час будь-яких рішень і планів глобального закриття відділень "Укрпошти" зараз немає. При цьому у компанії є відділення, які обслуговують всього за пару сотень людей. "Для того щоб закрити відділення, треба розуміти, як це відділення працює і що буде замість нього", - пояснює Смілянський. За його словами, для населених пунктів, де вміст повноцінного відділення не є виправданим, "Укрпошта" буде розглядати інші форми відділень. Наприклад, мобільні відділення, організовані з допомогою автотранспорту.

Корпоратизація дозволить "Укрпошті" залучати на деякі проекти інвесторів ззовні. Зокрема, через тиждень керівництво підприємства спільно з урядом збирається зайнятися розробкою проектів, які будуть представлені на розгляд Європейського банку реконструкції та розвитку. Якщо "Укрпошта" доведе інвестиційну привабливість цих проектів, то зможе отримати від інвестування ЄБРР. Один з таких проектів — це комп'ютеризація відділень, на яку власних коштів компанії поки не вистачає. "Офіційна прибуток "Укрпошти" за останній рік склала близько 2 млн доларів. Цього не вистачить навіть на закупівлю комп'ютерів", - розповів Смілянський.

Зараз тільки 20% відділень "Укрпошти" є комп'ютери. Вік 40% цих комп'ютерів — понад 5 років. За оцінками менеджера, щоб повністю забезпечити всі відділення комп'ютерами, сканерами, принтерами та спеціалізованим обладнанням потрібно 300-400 млн гривень, без урахування вартості побудови каналів зв'язку. "Щоб мінімізувати крадіжки техніки з відділень, ми будемо ставити там спеціальні комп'ютери, а не такі, як використовуються людьми вдома ", - розповів Смілянський. Це можуть бути, наприклад, так звані тонкі клієнти, що забезпечують обробку всіх процесів в "хмарі", тобто на віддаленому сервері.

За словами Смілянського, щоб повністю перебудувати роботу "Укрпошти" знадобиться 3-5 років.

Нагадаємо, раніше "Укрпошті" повернули п'яту частину раніше вкраденого бюджету.