ua en ru

Реформування правоохоронної системи дозволить істотно збільшити кількість виправдувальних вироків, - Янукович

Реформування правоохоронної системи дозволить істотно збільшити кількість виправдувальних вироків. Про це в ході зустрічі з генеральними прокурорами держав-учасниць СНД заявив Президент України Віктор Янукович, передає кореспондент РБК-Україна.

"Поточний рік проходить в Україні під егідою реформування кримінальної юстиції. Ви знаєте, що в цьому році ми прийняли Кримінальний процесуальний кодекс. Він прийнятий за участю робочої групи, в якій були задіяні міжнародні експерти. Це дозволило нам наблизити Кримінальний кодекс до європейських стандартів. Дуже важливо, щоб гуманізація законодавства проходила синхронно. Тоді буде виникати менше питань", - сказав Янукович.

За його словами, зараз влада займаємося імплементацією Кримінального кодексу, тому прийнято закони "Про адвокатуру" та "Про прокуратуру".

"Це нововведення в кримінальній системі і від неї походять далекосяжні цілі. Ставлення до цього неоднозначне. Ми вважаємо, що принцип правильний. Час, коли виправдувальних вироків приймали 2-3%, пройшов. Міжнародна практика говорить, що відсоток виправдувальних вироків має бути не менше 15%. Ми точно знаємо, що наша мета - захист прав людини. Прокурори в цьому не просто зацікавлені, вони повинні бути ініціаторами. Я впевнений, що ці дуже важливі кроки в питаннях законодавства принесуть істотну користь суспільству і наблизять Україну до європейських стандартів по захист прав людини", - сказав Президент.

Нагадаємо, раніше Янукович заявляв, що розпочаті в Україні реформи вимагають конституційних змін у сфері правосуддя та місцевого самоврядування.

Читайте також: Янукович підписав закон, яким забороняється прокурорський нагляд за дотриманням законів без призначення прокурорської перевірки