ua en ru

Реальний рівень інфляції у вересні 2010 р. складає 10-15%, - А.Сенченко

Реальний рівень інфляції у вересні 2010 р. складає 10-15%. Про це заявив народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

"Насправді, продукти харчування подорожчали у вересні не менше ніж на 20-30%. А з урахуванням того, що вони складають у споживчій корзині українців більше за половину щомісячних витрат, то інфляція минулого місяця насправді ніяк не може бути менше 10-15% - а не 2,9%, як вказано в офіційній статистиці. Тому можна однозначно стверджувати, що Держкомстат спотворив показник інфляції у вересні, істотно його занизивши", - сказав нардеп.
Водночас А.Сенченко зазначив, що навіть офіційний показник інфляції Держкомстату в розмірі 2,9% є дуже високим для вересня, оскільки зазвичай у перший осінній місяць - після закінчення збирання нового врожаю - ціни практично не зростають. "Наприклад, у вересні 2009 р. інфляція склала лише 0,8%, у вересні 2008 р. - 1,1%, а більший показник за цьогорічну вересневу інфляцію був востаннє 12 років тому. Зокрема, у вересні 1998 р. споживчі ціни виросли на 3,8%, проте настільки сильне зростання тоді було викликане фінансовою кризою, що почалася з різкої девальвації в серпні і вересні національної валюти", - сказав він.
"З іншого боку, цьогорічний показник вересневої інфляції викликає великий сумнів, оскільки за очікуваннями незалежних експертів він повинен бути набагато більшим. Втім, кожен з українців може і сам переконатися в тому, що Держкомстат прикрашає реальну ситуацію з інфляцією", - наголосив А.Сенченко.