ua en ru

Ратифікація Угоди про асоціацію України з ЄС може відбутися в березні-квітні, - євродепутат

Ратифікація Угоди про асоційоване членство між Україною і Європейським союзом може відбутися у березні-квітні 2014 р. Про це РБК-Україна повідомив колишній віце-президент Європарламенту Яцек Саріуш-Вольські.

Ратифікація Угоди про асоційоване членство між Україною і Європейським союзом може відбутися у березні-квітні 2014 р. Про це РБК-Україна повідомив колишній віце-президент Європарламенту Яцек Саріуш-Вольські (на фото).

Саріуш-Вольські зазначив, що Європарламент має намір ратифікувати УА з Україною до закінчення роботи своєї каденції.

"У березні, найпізніше - у квітні. Тому що життя цього парламенту закінчується у травні, а 22 травня вибори до нового парламенту. Ми не хочемо це питання залишати новому парламенту і затягувати справу ще на півроку-рік. Це довгий процес, якщо хочемо встигнути якомога швидше це зробити, то треба пройти через комісії, через експертизи, через слухання, - це довгий процес", - наголосив Саріуш-Вольські.

За словами екс-віце-президента ЄП, якщо рішення про підписання УА не буде прийнято 21 жовтня, то 18 листопада може бути пізно. "Міністри закордонних справ зустрічаються в заздалегідь заплановані періоди часу, і найближча зустріч буде 21 жовтня, а остання - перед самітом у Вільнюсі 18 листопада. Ми хочемо прийняти рішення 21 жовтня, а якщо не вийде, то ще є 18 листопада, але може бути вже пізно", - зазначив Саріуш-Вольські.

За словами євродепутата, якщо хоча б одна країна із членів ЄС засумнівається, то УА підписано не буде. "Достатньо, щоб в однієї країни були сумніви, - і нічого не буде", - сказав він.

На питання, скільки сьогодні країн ЄС сумнівається в тому, чи варто підписувати асоціацію з Україною, колишній віце-президент ЄП відповів: "Багато, дуже багато".

Крім того, Саріуш-Вольські наголосив, що ЄС може не підписати УА з Україною через невиконання умови про звільнення екс-прем'єр- міністра Юлії Тимошенко. "У випадку з Україною не все ідеально, не всі реформи були проведені, ситуація краща, ніж влітку, але треба виконати умову виправлення ситуації з вибірковим правосуддям і звільненням Юлії Тимошенко... Я думаю, що без цього ЄС може не підписати цієї угоди", - резюмував він.

Як заявив сьогодні під час зустрічі з єврокомісарами голова ВР Володимир Рибак, Рада оперативно ратифікує Угоду про асоціацію з ЄС. "Верховна Рада буде готова ратифікувати Угоду про асоціацію у скорочені терміни... Ми зробимо все від себе можливе, щоб угода була ратифікована", - зазначив спікер.

При цьому прем'єр-міністр Микола Азаров нагадав, що український парламент прийняв майже всі проекти законів: "Ми вийшли на фінішну пряму... Прийняті майже всі законопроекти, які визначені як основні критерії для підписання такої угоди".

Саміт "Східного партнерства", на якому Україна розраховує підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада.