ua en ru

Расмуссен: Саміт НАТО відбудеться 21-22 травня 2012 р. в Чикаго

Черговий саміт НАТО відбудеться 21-22 травня 2012 р. в Чикаго (США). Про це повідомляє прес-служба Північноатлантичного альянсу з посиланням на генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, що наразі дійснює візит в Нью-Йорк.
Відзначається, що остаточний порядок денний заходу ще не складений, але вже відомо, що головною темою стануть зусилля НАТО щодо стабілізації ситуації в Афганістані. Расмуссен підкреслив, що на саміті буде ясно заявлено, що Афганістан не залишиться без підтримки Північноатлантичного альянсу після виведення військ в 2014 р. "Ми зосередимося на підготовці афганських сил безпеки, щоб і надалі підвищувати їх ефективність", - запевнив Рассмуссен.
Також на саміті в Чикаго буде розглянуто питання про створення комплексу протиракетної оборони в Європі (ЄвроПро). "Я сподіваюся і очікую, що ми зможемо оголосити про попередню боєву готовності. Це стане важливим кроком вперед, оскільки ми обговорюємо питання про створення системи ПРО в Європі на основі НАТО вже багато років", - констатував Расмуссен. Він додав, що одночасно розраховує досягти угоди з Росією з питання ЄвроПро.
Також Расмуссен зазначив, що в НАТО розраховують в ході саміту просунутися в розвитку партнерства з країнами й міжнародними організаціями в регіонах Північної Африки і Близького Сходу. Крім того, обговорюватимуться питання розподілу пріоритетів, спеціалізації та ролі країн-членів альянсу в реалізації міжнародних проектів з тим, щоб підвищити його ефективність в умовах погіршення економічної ситуації.
Нагадаємо, що раніше представники НАТО вже називали місце і місяць проведення чергового саміту, проте точна дата тоді не повідомлялась.