ua en ru

Рада ратифікувала угоду про співробітництво України та Хорватії у сфері запобігання катастрофам

Рада ратифікувала угоду про співробітництво України та Хорватії у сфері запобігання катастрофам Фото: ВРУ (twitter.com/TheBankova)

Відповідний законопроект підтримали 229 нардепів

Верховна рада України ратифікувала угоду про співробітництво України та Хорватії у сфері запобігання катастрофам. Відповідний законопроект підтримали 229 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, Рада підтримала проект закону №0173 "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Хорватія про співробітництво у сфері запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків".

За словами представника парламентського комітету з питань євроінтеграції, народного депутата Оксани Юринець, ратифікована угода застосовуватиметься, якщо ресурси однієї з країн будуть недостатніми для ліквідації наслідків катастров.

"В угоді визначається порядок надання та отримання допомоги, процедура перетину кордону та правила перебування команд з надання допомоги, порядок використання повітряних суден. Вона використовується, якщо ресурси сторони є недостатніми для запобігання катастрофам", - зазначила Юринець.

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, джерелом фінансування в разі можливого надання допомоги Хорватії під час виникнення катастроф можуть бути резервний фонд Державного бюджету України або інші джерела, відповідні видатки буде регламентовано окремим рішенням Кабінету міністрів України.

"Подання на ратифікацію Верховною радою України угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Хорватія про співробітництво у сфері запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків створить передумови для надання Україною згоди на обов’язковість виконання міжнародного договору, що встановлює принципи і рамки взаємної скоординованої допомоги сторонами угоди в разі виникнення надзвичайної ситуації на території обох держав", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Організаційна робота з виконання положень угоди, а також інші форми співробітництва, передбачені угодою, фінансуватимуться за рахунок відповідних статей кошторису витрат ДСНС.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Республіки Хорватія Андрій Пленкович зазначав, що Хорватія готова поглиблювати співпрацю з Україною в усіх сферах.