ua en ru

Рада ухвалила звернення до країн-гарантів безпеки України щодо подій в Криму

Народні депутати України прийняли в цілому постанову № 4306 "Про звернення ВР до держав - гарантів відповідно до меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї" щодо подій в АР Крим.

Народні депутати України прийняли в цілому постанову № 4306 "Про звернення ВР до держав - гарантів відповідно до меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї" щодо подій в АР Крим. За відповідне рішення проголосували 246 народних депутатів, передає кореспондент РБК-Україна.

За цей документ у першому читанні проголосували 230 нардепів.

У постанові зазначається, що Верховна Рада України висловлює занепокоєння в приводу останніх подій з АК Крим, у тому числі щодо зовнішнього втручання, що є порушенням меморандуму а рамках угоди про нерозповсюдження ядерної зброї.

Народні депутати висловили глибоку стурбованість з приводу захоплення озброєними людьми адмінспоруд та аеропорту в Криму. А також тим фактом, що протягом останнього часу мало місце пересування техніки РФ, яке не було погоджено з українською стороною.

У зв'язку з цим, ВР вимагає від Росії припинити кроки, які мають ознаки зазіхань на територіальну цілісність України, та припинити підтримувати сепаратизм.

"Верховна Рада України вимагає від Російської Федерації зупинити кроки, які носять ознаки зазіхання на державний суверенітет та територіальну цілісність України, у тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні в будь-якій формі. Зі свого боку Верховна Рада України зазначає, що всі громадянські права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов'язаннями, в тому числі і мовні, є і будуть надані повністю та будуть надаватися в Україні", - зачитав постанову спікер ВР Олександр Турчинов.

Також ВР вимагає від усіх країн - гарантів безпеки та територіальної цілісності України, а саме Росії, США, та Великобританії, підтвердити гарантії безпеки України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буле використана проти України.

"Друге: вимагає від усіх держав - гарантів у відповідності з Будапештським меморандумом практичними діями підтвердити всі закріплені в меморандумі обов'язки згідно з принципами укладеного акта ОБСЄ, поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України", - зачитав Турчинов

Також Рада пропонує провести консультації країн - гарантів безпеки України та міжнарожниїх організацій щодо зняття напруги в Україні.

Україна також запрошує моніторингову місію ОБСЕ та пропоную ініціювати розгляд українського питання на Радбезі ООН.

"Запрошує в Україну спеціальні місії під егідою ОБСЄ і Ради Європи для перевірки належного дотримання прав громадян України всіх національностей і конфесій в Автономній Республіці Крим та інших регіонах України. Звертається до Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй з пропозицією скликати засідання для розгляду зазначених проблем в контексті заяви Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 р.", - зачитав постанову Турчинов.