ua en ru

Рада підтримала за основу Стратегію екологічної держполітики до 2030 року

Рада підтримала за основу Стратегію екологічної держполітики до 2030 року Фото: парламент (РБК-Україна)

Документ за основу підтримали 234 депутати ВР

Верховна рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №8328 про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року, передає кореспондент РБК-Україна.

Документ з другого разу підтримали 234 нардепа.

Законом, зокрема, пропонується перегляд основних стратегічних завдань державної екологічної політики, що базуються, перш за все, на виявлених кореневих причинах екологічних проблем України та фінансовій спроможності країни до їх вирішення.

"Сформовано бачення стану довкілля, якого Україна має досягнути в 2030 році. Спираючись на висновки досяжності цілей та завдань чинної Стратегії, включаючи фінансову спроможність, запропоновано подовжити термін дії Стратегії до 2030 року. Формулювання цілей та стратегічних завдань відбувалося таким чином, щоб вони були спрямовані на ліквідацію причин негативних явищ, а не їх наслідків", - сказано у пояснювальній записці.

Наразі цілі Стратегії включають:

  • формування у суспільстві екологічних цінностей та засад сталого споживання і виробництва, до якої входить 5 стратегічних завдань;
  • забезпечення сталого розвитку природно-ресурсного потенціалу України, до якої входить 16 стратегічних завдань;
  • забезпечення інтеграції екологічної політики в процес прийняття рішень щодо соціально-економічного розвитку України, до якої входить 7 стратегічних завдань;
  • зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров'я населення до соціально прийнятного рівня, до якої входить 11 стратегічних завдань;
  • удосконалення та розвиток державної системи природоохоронного управління, до якої входить 12 стратегічних завдань.

Нагадаємо, Кабмін зареєстрував у парламенті проект закону №8328 "Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року" 26 квітня.

Як писало РБК-Україна, на початку вересня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що викликана збройною агресією Російської Федерації екологічна катастрофа на Донбасі загрожує усій Європі.

Зокрема, Аваков зазначив, що після відносної стабілізації ситуації у зоні бойових дій аспект екологічної катастрофи стає більш актуальним.