ua en ru

Рада планує спростити держзакупівлі у сфері оборонного замовлення на період АТО

Рада планує спростити держзакупівлі у сфері оборонного замовлення на період АТО Фото: пленарне засідання Верховної Ради України

Відповідний проект закону №2090 у першому читанні підтримали 238 нардепів

Верховна Рада України (ВР) планує спростити процедуру державних закупівель у сфері оборонного замовлення в умовах особливого періоду, введення надзвичайного стану і в період проведення антитерористичної операції. Відповідний проект закону №2090 у першому читанні підтримали 238 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.
Відповідно до законопроекту, пропонується вдосконалення механізму формування основних показників державного оборонного замовлення.

"Основні інновації законопроекту - запровадження стратегічного планування в оборонній сфері і спрощення процедур закупки в умовах особливого періоду, введення надзвичайного положення та проведення АТО", - зазначив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус, презентуючи проект закону.

Так передбачається впровадження системи формування проекту основних показників державного оборонного замовлення на трирічний період; затвердження Кабінетом міністрів України проекту основних показників державного оборонного замовлення протягом місяця з дня набрання чинності закону про державний бюджет на відповідний рік.

Пропонується встановити, що закупівля озброєння та військової техніки, військової зброї та боєприпасів до неї, а також їх модернізація та ремонт, має здійснюватися виключно за оборонним замовленням; покладення на уповноважений орган функції з надання роз'яснень щодо застосування законодавства у сфері оборонного замовлення.

Передбачається надати державним замовникам право розпочинати процедури відбору виконавців до затвердження основних показників оборонного замовлення; ввести норму щодо не укладення компенсаційних (офсетних) договорів в умовах особливого періоду, введення надзвичайного стану та у період проведення антитерористичної операції.

Крім того, в законопроекті уточнюється термін "державні замовники".
У зв'язку з нововведенями пропонується вилучення з переліку законодавчих актів, які є правовою основою державного оборонного замовлення, закону "Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб", що втратив чинність.

Нагадаємо, РНБО рекомендує Кабміну виділити мінімум 100 млрд гривень на оборону у 2016 році.