ua en ru

Рада відмовилася визначити перелік ліцензійної діяльності на ринку газу

Рада відмовилася визначити перелік ліцензійної діяльності на ринку газу Фото: Верховна Рада

Законопроект також пропонував визначити повноваження НКРЕКП

Верховна Рада України не підтримала у першому читанні законопроект № 2055а "Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність до положень закону України "Про ринок природного газу" (щодо особливостей провадження господарської діяльності на ринку природного газу)". За відповідне рішення проголосували лише 187 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За направлення даного законопроекту на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи полосували 195 нардепів. Таким чином законопроект відхилено.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект визначає повний перелік діяльності на ринку природного газу, що підлягає ліцензуванню, а також передбачає особливості ліцензування діяльності на ринку природного газу та відповідні повноваження державного колегіального органу (національного регулятора енергетики - НКРЕКП).

Законопроект також виводить відносини щодо сертифікації операторів газотранспортних систем у відповідності до закону України "Про ринок природного газу" з-під сфери дії законів України "Про адміністративні послуги" та "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" по аналогії із відносинами щодо застосування законодавства у сфері захисту економічної конкуренції.

Нагадаємо, в Україні з 1 жовтня 2015 р. починає застосовуватися закон №329-VIII "Про ринок природного газу. З цього ж дня припиняється дія закону України "Про засади функціонування ринку природного газу".