ua en ru

Рада має намір встановити пільги для населення, яке проживає в зоні спостереження

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 9043 від 4 серпня 2011 р. ініційований народним депутатом від НУ-НС Миколою Мартиненко про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізму соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження. "За" прийняття законопроекту проголосувало 290 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроектом визначається поняття зони спостереження (територія обмежується можливим радіаційним впливом ядерної установки та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, при проектній аварії з найбільш важкими наслідками впливу для населення, яке проживає в цій зоні, і на навколишнє середовище і вимагає вживання заходів для ліквідації її наслідків).

Крім того, законопроектом передбачено пільги для населення проживає в зоні спостереження.Пропонується встановити пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, що постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Населення, яке постійно проживає на території зони спостереження підприємств з видобування і переробки уранових руд, ядерних установок, об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від діяльності таких підприємств, ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, відповідно до законодавства України.

Розмір ставки та механізм сплати збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, що сплачується підприємствами, які є замовниками будівництва нових ядерних установок або об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення, відповідно до вимог Податкового кодексу України.