ua en ru

Путін угледів політичну складову у зниженні цін на нафту

Президент Росії Володимир Путін угледів політичну складову у зниженні цін на нафту на світовому ринку. Про це він заявив напередодні візиту в Китай, де відбудеться зустріч лідерів економік форуму АТЕС, в інтерв'ю провідним китайським ЗМІ, передає прес-служба Президента РФ.

"Політична складова в цінах на нафту також завжди присутня. Більш того, в деякі кризові моменти виникає відчуття, що в ціноутворенні на енергоресурси якраз і превалює політика", - зазначив він, відповідаючи на питання, які фактори привели до падіння світових цін на нафту.

Крім того, об'єктивною причиною зниження світових цін на нафту Путін назвав уповільнення темпів зростання економіки і, як наслідок, зниження енергоспоживання в цілому ряді країн.

"Крім того, як стратегічні, так і комерційні запаси нафти в розвинених країнах знаходяться на рівні історичних максимумів. Позначаються і новації в технології видобутку нафти, які привели до появи нових обсягів вуглеводнів на регіональних ринках", - зазначив Путін.

Іншим негативним фактором у даному питанні, на його думку, є відсутність чіткого прямого зв'язку між фізичними ринками нафти і фінансовими майданчиками, на яких ведеться торгівля. "При цьому активно використовуються похідні інструменти, які багаторазово посилюють волатильність нафтових цін. Такий стан речей, на жаль, створює умови для спекулятивних дій і, як наслідок, для маніпулювання цінами залежно від чиїхось інтересів", - констатує Путін.

Нагадаємо, станом на 7:40 за Києвом ф'ючерси на нафту Brent подешевшали на 0,56 дол. до 82,30 дол. за барель, а ф'ючерси на WTI - на 0,30 дол. до 77,61 дол. за барель.