ua en ru

Путін вважає Україну найбільш небезпечним елементом у системі транзиту газу

Президент Росії Володимир Путін вважає Україну найбільш небезпечним елементом у системі транзиту газу. Про це він заявив в ході прямої лінії.

Президент Росії Володимир Путін вважає Україну найбільш небезпечним елементом у системі транзиту газу. Про це він заявив в ході прямої лінії.

За його словами, Росія намагається мінімізувати залежність від своїх споживачів газу.

"Звичайно, всі дбають про диверсифікацію. І ми теж намагаємося мінімізувати залежність від наших споживачів. При цьому критичним моментом залишаються транзитери. І самий небезпечний елемент - транзит через Україну", - зазначив він.

Путін висловив упевненість, що Європа не зможе відмовитися від російського газу.

"Ми продаємо газ в європейські країни, які на 35% свого балансу закривають поставками з Росії. На мій погляд, неможливо відмовитися від російського газу", - підкреслив Президент РФ, відповідаючи на питання, чи є загроза для РФ в нафтогазовій сфері при загостренні відносин з іноземними державами.

"Основні доходи з нафтогазової галузі надходять від нафти - 194 млрд доларів в рік, від газу - 28 млрд доларів в рік. Можна тут нам нашкодити? Спробувати можна... Реальну можливість наростити видобуток може тільки Саудівська Аравія. У Аравії бюджет порахований на 85-90 доларів за барель, а у нас за 90. Якщо піти нижче 85 - будуть проблеми і в самій Саудівській Аравії. Дня нас не є критичними зниження нижче 90 доларів. У нас з Саудівською Аравією добрі відносини. Не думаю, що наші саудівські друзі підуть на різкі зміни на шкоду собі і Росії... По-друге, в рамках ОПЕК у нас багато прихильників... Що стосується США - вони розвивають видобуток сланцевого газу і нафти, а це високорентабельні дорогі проекти", - повідомив Путін.