ua en ru

Путін розв'язав війну з Україною, оскільки в РФ закінчилися "внутрішні вороги", - Ходорковський

Путін розв'язав війну з Україною, оскільки в РФ закінчилися "внутрішні вороги", - Ходорковський Російський опозиціонер Михайло Ходорковський

Президент Росії Володимир Путін розв'язав війну з Україною, оскільки в РФ закінчилися "внутрішні вороги". Про це заявив російський опозиціонер, колишній співвласник і глава ЮКОСа Михайло Ходорковський, виступаючи в Стенфордському університеті Каліфорнії з лекцією "Росія: назад у майбутнє", передає прес-служба російської громадської організації при Юкосі "Відкрита Росія".

"Сьогодні Путін все ще на місці, як і нафтові доходи, а економічного зростання вже немає. Навпаки, почався спад... У 2004-2008 роках Росія отримувала в середньому 306 млрд дол. експортних доходів. А в 2010-2014 роках - 490 млрд дол. При цьому темпи економічного зростання впали майже в три рази - з 7% до 2,5%. У 2014 році був навіть економічний спад, хоча експортні доходи залишилися на тому ж рівні - 490 млрд дол. за рік. Це, між іншим, величезна цифра - на 15 млрд дол. більше, ніж Росія отримала сукупно за всі шість років правління попереднього Президента Єльцина", - зазначив Ходорковський.

За його словами, дана ситуація є результатом "знищення свободи й ліквідації нормальних демократичних інститутів".

"Путін зрозумів, що створений ним державний капіталізм більше не здатний забезпечити зростання. Держави такого типу, як те, яке він створив, завжди створювалися тільки для війни. І щоб виправдати існування нинішньої системи, цю війну довелося почати. Ну, а крім того, внутрішній ворог в особі незалежного бізнесу був знищений. Для мобілізації мас навколо клептократії потрібен зовнішній ворог", - підкреслив Ходорсковский.

Нагадаємо, раніше Ходорковський закликав росіян припинити війну на Донбасі.