ua en ru

Путін і Меркель без участі Києва та Брюсселя домовляться про важелі впливу на Україну, - експерт

Президент Росії Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель має намір обговорити подальшу долю України, не залучаючи до обговорення офіційний Київ і Брюссель, щоб розділити вплив у Східній Європі. Про це написав на Facebook політичний експерт Дмитро Джангіров, коментуючи інформацію про підготовку зустрічі лідерів двох країн.

На думку експерта, Путін і Меркель мають намір обговорити компромісний варіант залучення України в Європейський простір, так і в Митний союз, щоб були задоволені інтереси обох гравців.

"Якщо відкинути словесну полову, то це, можливо, найважливіша подія року: збувається стара геополітична мрія Путіна і Меркель обговорити долю України (і свої інтереси в Україні) без участі Києва та Брюсселя. Як варіант - асоціація України відбудеться, але із змінами в тексті угоди (перешкоджають зближенню з МС, але без вступу) і, що важливо, - асоціація відбудеться з згоди Путіна. Коротше, чекаємо-с Пакту Лаврова-Вестервелле", - написав Джангіров, проводячи аналогію з пактом Молотова-Ріббентропа, яким лідери Радянського союзу і Третього рейху розділили сфери впливу в Європі.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про намір обговорити з Президентом Путіним питання інтеграції України в ЄС, зокрема можливості створення Україною ЗВТ з ЄС та перспективи відносин з Митним союзом. Раніше Україна пропонувала Брюсселю створити тристоронню комісію для обговорення майбутнього торгово-економічного співробітництва з урахуванням всіх сторін - України, ЄС і МС. Європа від даної ініціативи відмовилася, пославшись на те, що "таких прецедентів не було".