ua en ru

Шлях України в ЄС і шанс на мирний договір з РФ: заяви 23-го дня війни

Шлях України в ЄС і шанс на мирний договір з РФ: заяви 23-го дня війни Володимир Путін і Володимир Зеленський (Колаж: РБК-Україна)

Війна між Росією і Україною триває і на дипломатичному фронті. Володимир Зеленський обговорив з головою Єврокомісії вступ України до ЄС. Також сьогодні відбулося кілька телефонних розмов Путіна з главами держав.

Детальніше про європейське майбутнє України, можливість зустрічі Зеленського і Путіна та обговорення мирної угоди між Україною і РФ – читайте у матеріалі РБК-Україна.

Прямі переговори Зеленського і Путіна

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив про те, що зустріч Зеленського і Путіна може відбутися за умови підписання мирного договору. Також він зазначив, що необхідність такої зустрічі буде залежати від модальності цього договору. За словами Пєскова, таку зустріч ще треба буде погоджувати.

Мирна угода між РФ і Україною

У ході телефонної розмови з президентом Туреччини Ердоганом Путін озвучив свої вимоги для припинення війни Росії проти України. Вони діляться на дві категорії:

  • перша - нейтральний статус України, відмова від планів щодо вступу в НАТО, роззброєння, захист російської мови і "денацифікація"
  • друга - визнання анексованого Криму та окупованого Донбасу.

Також сьогодні відбулася телефонна розмова канцлера Німеччини Олафа Шольца і Путіна. Шольц закликав президента РФ припинити вогонь, а Путін звинуватив Україну в нібито "затягуванні переговорного процесу".

Глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів про те, що є два можливих фінали війни Росії проти України. Перший - ми дійдемо до кінця і переможемо РФ. Другий – ми укладемо мирну угоду на вигідних для України умовах.

"Тому з точки зору України, не з точки зору Росії, ми повинні чітко і тверезо розуміти, що або ми повинні налаштуватися на війну до кінця, в результаті якої ми тотально безумовно і беззастережно перемагаємо Росію, або має бути угода, яка має бути на вигідних для України умовах. Я думаю, що другий варіант все ж є реалістичним", - додав глава МЗС.

Позиція України у ході складання мирної угоди

Кулеба розповів про те, що Україна шукає свою модель безпеки і назвав її головні принципи.

"Перший принцип непорушності територіальної цілісності України. Юридично це абсолютно не є предметом для переговорів. І другий принцип - це жорсткі гарантії безпеки", - заявив він.

Крім того, глава МЗС озвучив три аргументи, які роблять позицію України сильнішою в ході переговорів. Перша і ключова пропозиція – це гарантії безпеки. За словами Кулеби, це те, навколо чого все крутиться.

"Перший принцип непорушності територіальної цілісності України. Юридично це абсолютно не є предметом для переговорів. І другий принцип - це жорсткі гарантії безпеки", - заявив він.

Друге – Росія частково була права у тому, що за нас ніхто не буде воювати. Але вона помилилася у тому, що нам ніхто не допомагатиме.

"Нам допомагають дуже серйозно зі зброєю, з фінансами і політично", - заявив Кулеба.

Третє – запеклий опір України.

Україна на шляху до Євросоюзу

Зеленський провів переговори з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн. За підсумками розмови, вона заявила, що Євросоюз продовжить підтримувати Україну, європейський шлях якої вже розпочався.

"Я запевнила президента України Володимира Зеленського в безперервній підтримці ЄС. Європейський шлях України розпочався. Такі часи вимагають далекоглядності, стійкості і витривалості, щоб робити один важкий крок за іншим. Єврокомісія буде рухатися вперед цим шляхом", - зазначила вона.

Український президент, у свою чергу, повідомив, що протягом декількох місяців Європейська комісія підготує висновок про вступ України до ЄС.

"Висновок Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС буде підготовлений протягом декількох місяців. Уряду і ЄК дано доручення. Спільно рухаємося до нашої стратегічної мети", - зазначив Зеленський.

Позиція Китаю

Американське видання The New York Times пише про те, що останнім часом змінюється риторика китайських ЗМІ, в тому числі головного новинного видання Китаю. У висвітленні війни Росії проти України воно від вихваляння російської військової могутності переходить у бік мирних переговорів і дає інформацію про жертви серед мирного українського населення.

А CNN повідомляє, що Китай почав дистанціюватися від економіки Росії. Серед рішень, що сприяють цьому:

  • розширення торгового діапазону рубля, що дозволить йому падати швидше;
  • китайський банк досі не надав Росії доступ до російських валютних резервів, про що вона просила минулого тижня;
  • Китай відмовився бути посередником і відправляти в РФ деталі для літаків;
  • заморозка інвестицій в російську і білоруську інфраструктуру.

У той же час, Китай продовжить торговельно-економічні відносини і з Росією, і з Україною.