ua en ru

Протести у Вірменії: подробиці

Протести у Вірменії: подробиці Фото: Протести у Вірменії (izvestia/twitter)

Масові протести у Вірменії організовані опозицією проти висунення екс-президента країни на пост прем'єр-міністра

23 квітня

Саргсян подав у відставку

Прем'єр Вірменії Серж Саргсян подав у відставку.

Лідера протестувальників звільнили з СІЗО

Лідера акцій протестів у Вірменії - Ніколу Пашиняна, а також Сасуна Микаеляна і Арарату Мірзояна звільнили з СІЗО.

Пашинян заявив про те, що про результати переговорів з віце-прем'єром країни він розповість сьогодні на мітингу. "Відбулася зміна влади, влада перейшла до народу", - так він прокоментував своє звільнення.

У ході протестів затриманий 41 людина

У ході протестів в Єревані затриманий 41 людина. Їх звинувачують у проведенні незаконних масових акцій, а також у застосуванні насильства проти представників влади.

Крім того, сьогодні до акції протесту приєдналися студенти.

22 квітня

Протести в Єревані: число затриманих зростає

У відповідь на масштабні страйки і протести в столиці влада Вірменії почали силову акцію. Станом на вечір 22 квітня у відділеннях поліції різних районів Єревана перебувало 277 чоловік.

Генеральна прокуратура Вірменії також підтвердила затримання трьох депутатів Національного Зборів, серед них лідер опозиції Нікол Пашинян, а також Сасун Мікаелян і Арарат Мірзоян.

Зіткнення силовиків і страйкуючих в ЄреваніФото: Зіткнення силовиків і страйкуючих в Єревані (facebook.com/iazar)

Реакція ЄС на протести у Вірменії

В Євросоюзі висловили занепокоєння зростанням напруженості у Вірменії і закликали владу до дотримання міжнародного законодавства. Також у ЄС заявили, що всі затримані в ході протестів повинні бути негайно відпущені, нагадавши про право здійснювати свободу зібрань мирним шляхом, яке є загальним і основним правом кожної.

"Європейський Союз сподівається, що влада Вірменії будуть повністю поважати це право і будуть застосовувати закон справедливо і пропорційно, у відповідності з міжнародними зобов'язаннями Вірменії, зокрема, відповідно до Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Всі ті, хто був затриманий під час здійснення свого основного права на збори відповідно до закону, повинні бути негайно звільнені", - сказано в заявлении прес-секретаря Європейської служби зовнішньої дії Майї Косьянчич.

21 квітня

Саргсян назвав умови своєї відставки

Новообраний прем'єр і екс-президент Вірменії Серж Саргсян 21 квітня закликав опозиційні сили до переговорів. Глава уряду висловив стурбованість тим, що відбувається в країні і виступив з пропозицією до лідера Національного зборів Ніколу Пашиняну негайно розпочати політичний діалог.

Тим часом протести у Вірменії продовжилися, в Єревані відбулися зіткнення протестуючих з поліцією, і лідер опозиції відхилив пропозицію Саргсяна. Нікол Пашинян заявив, що не радить прем'єр-міністру говорити з страйкуючими мовою ультиматумів, і готовий обговорювати тільки його відставку.

Лідер опозиції Вірменії - Нікол ПашинянФото: Лідер опозиції Вірменії - Нікол Пашинян (facebook.com/caucasian.knot)

У відповідь на це Саргсян озвучив умови, за яких він готовий піти з поста прем'єр-міністра, як того вимагають учасники протестів у Вірменії. У заяві державного діяча на його офіційному сайте кажуть, що він зможе передати управління країною кому-небудь іншому, тільки коли буде впевнений у безпеці країни і після врегулювання проблеми Карабаху.

"Прийняття мною посади прем'єр-міністра було обумовлено однією ясним обставиною: у цьому геополітично складному регіоні і в повний знову виникаючих викликів період ми зобов'язані забезпечити безпечний розвиток країни і продовжити спрямовані на гідне дозвіл Арцахской проблеми зусилля", - заявив глава уряду Вірменії.

18 квітня

Протести у Вірменії: проти чого виступають мітингувальники

Приводом для початку масових страйків і мітингів у Вірменії послужило рішення колишнього президента Сержа Саргсяна стати прем'єр-міністром.

у 2015 році В країні була проведена конституційна реформа, згідно з якою Вірменія ставала парламентською республікою, фактичним главою держави і верховним головнокомандуючим призначався прем'єр-міністр. Критики реформи вважають, що таким чином президент має намір утримати владу після закінчення своїх повноважень.

Серж Саргсян - екс-президент і прем'єр-міністр ВірменіїФото: Серж Саргсян - екс-президент і прем'єр-міністр Вірменії з 17 квітня 2018 року (president.am)

2018 рік для країни став перехідним до нової форми правління. 9 квітня закінчився другий президентський термін Сержа Саргсяна. Як і припускали противники реформи 2015 року, пробувши при владі протягом 10 років, екс-президент заявив про те, що буде висуватися на прем'єрський пост. Його кандидатуру підтримали Республіканська партія і Вірменська революційна федерація (Дашнакцутюн).

17 квітня на голосуванні Національного зборів за Сержа Саргсяна проголосувала більшість (77 депутатів), 17 висловилися проти. Таким чином, екс-президент став главою уряду, а Вірменія перейшла від змішаної до парламентської форми правління.

Масові протести у Вірменії тривають з 13 квітняФото: Масові протести у Вірменії тривають з 13 квітня twitter.com sputnik_armenia)

З метою паралізувати роботу органів влади та домогтися відставки Саргсяна опозиційні сили почали акції протесту по країні. Лідером руху є керівник парламентської опозиційної фракції "Елк", голова партії "Громадський договір" Нікол Пашинян.

Відео: протести в Єревані (YouTube/NewsamChannel)

"Оксамитова революція": розвиток подій у Вірменії

Марш на Єреван з міста Гюмрі стартував 31 березня і став початком протестного руху у Вірменії. 11 квітня в залі засідань парламенту представники опозиції запалили фаєри.

13 квітня почалися масові протести в Єревані. Представники партії "Громадський договір" перекрили центр столиці, і оголосили про початок цілодобової страйку. В цей же день активісти увірвалися в будівлю Громадського радіо з вимогою вийти в прямий ефір. При цьому глава мітингувальників Пашинян заявив, що протестувальники не мають наміру застосовувати силу і збираються діяти тільки мирним шляхом.

Протести у ВірменіїФото: Протести у Вірменії (twitter.com OlegPanfilov7)

У наступні дні пройшов мітинг біля будівлі поліції, були перекриті кілька вулиць, де оголосили сидячий забастову. 16 квітня мітингувальники намагалися потрапити в будівлю Національного зборів. Прориваючись через кордон поліції, 33 учасники протесту отримали травми, в їх числі і Нікол Пашинян.

Протести в Єревані продовжилися 17 квітня на Французькій площі. У самому центрі столиці активісти встановили намети і влаштували пункт роздачі їжі.

Після голосування парламенту про призначення Сержа Саргсяна на пост прем'єр-міністра, лідер опозиції Нікол Пашинян оголосив про початок "Оксамитової революції" в країні.

"У Вірменії встановилася революційна ситуація, і зараз тут я заявляю про старт демократичної, ненасильницька, оксамитової революції", - повідомив Пашинян на мітингу. Керівник фракції "Елк" також закликав приєднатися до акції прихильників по всій країні, повідомляє вірменське видання News.am.

Відео: лідер протестів у Вірменії Нікол Пашинян (YouTube/NewsamChannel)

"Там, де вдасться увійти, увійдемо і проведемо сидячі акції протесту. Де не вдасться, будемо сидіти перед будівлями, не дозволяючи нікому увійти в будівлю, а вийти за умови приєднання до мітингу", - додав Пашинян.

18 квітня учасникам протестів у Вірменії вдалося заблокувати резиденцію прем'єр-міністра.

Генеральна прокуратура Вірменії порушила кілька кримінальних справ за фактом безладів у ході протестів в Єревані. За підозрою у скоєнні адміністративних правопорушень, 18 квітня поліцією було затримано 68 громадян. За блокування вулиць був затриманий син Пашиняна - Ашот.