ua en ru

Протекціоністська політика негативно позначиться на зростанні світової економіки, - Лагард

Протекціоністська політика негативно позначиться на зростанні світової економіки, - Лагард Фото: Крістін Лагард попередила про небезпеку торгових бар'єрів для зростання світової економіки

Глава МВФ сказала, що Brexit буде коштувати Британії до 4,5% зростання

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард попередила, що підтримка політики торговельних бар'єрів може нанести серйозної шкоди світовій економіці. Про це пише Financial Times.

За словами Лагард, результат референдуму про вихід зі складу ЄС, проведеного у Великобританії, вже позначився на прогнозах зростання світової економіки, а підтримка політики протекціонізму хоч однією великою державою може мати і зовсім руйнівні наслідки.


"Я думаю, що наслідки будуть згубними. Я не повинна вживати слово "згубне", оскільки воно надмірно, а мені варто утримуватися від подібних слів. Однак очевидно, що наслідки для світового економічного зростання будуть негативними", - заявила вона.

Глава МВФ порівняла ситуацію, що склалася сьогодні в світ,і з розпадом відносин, який спостерігався перед початком Першої світової війни, зазначивши, що "хвилі протекціонізму" в минулому "передували війнам", а сам протекціонізм "шкодить зростанню, шкодить об'єднанню, шкодить людям".

"Я сподіваюся, що зараз не та ж ситуація, як в 1914 році, і я сподіваюся, що історія навчила нас справлятися з негативними моментами в глобалізації для посилення переваг, які вона дає. У минулому глобалізація надавала нам величезні вигоди, і продовжує давати їх зараз", - заявила Лагард.

Вона закликала Великобританію як можна швидше подолати невизначеність, пов'язану з рішенням про вихід країни з Євросоюзу, так як вона вже позначається не тільки на світовій економіці, але і на прогнозах валютного фонду.

"Ми хочемо якомога більш швидкого прояснення ситуації, оскільки вважаємо, що брак ясності підживлює невизначеність, що підриває апетити інвесторів і процес прийняття рішень", - зазначила глава МВФ.

Вона також підкреслила, що оцінка МВФ впливу Brexit на економіку Великобританії, яку планується оприлюднити 19 липня, буде залежати від того, якого виду відносин новий уряд країни зможе домогтися з ЄС.

На цьому тижні розпочався другий п'ятирічний термін служби К. Лагард на посаді директора-розпорядника МВФ.

Нагадаємо, раніше МВФ закликав Британію до плавного переходу на нові економічні стосунки з ЄС.