ua en ru

Промпідприємства в 2011 р. становили 45% від загальної кількості споживачів газу в Україні, - експерти

Підприємства промисловості в 2011 р. становили 45% від загальної кількості споживачів газу в Україні. Про це повідомляється у звіті компанії IHS CERA, яким володіє РБК-Україна.
"Промисловість - група споживачів газу, яка за визначенням НКРЕ включає в себе електроенергетику, становить приблизно 45% ринку. Споживачі цієї категорії платять за цінами, які повністю відображають вартість імпортного газу", - повідомляється у звіті.
При цьому пересічні споживачі України, за даними того ж звіту, платять за обсяг газу, який займає на 10% менше від загального ринку споживання блакитного палива.
"Населення - група споживачів газу, що дорівнює 35% ринку і яка платить регульовану ціну, яка, хоч і значно підвищилася в останні роки, але все ще залишається дуже низькою в порівнянні з європейськими стандартами. Ця ціна теоретично пов'язана з вартістю постачань газу, які здійснюються дочірніми компаніями НАК "Нафтогаз України", - говориться в дослідженні.
Що ж стосується обсягу, який займають підприємства комунальної теплоенергетики, то він складає всього 20%.
"Підприємства комунальної теплоенергетики - група споживачів газу, на яку припадає решта 20% ринку і яка платить змішану ціну, що відображає як ціни на імпорт, так і ціни поставок газу внутрішнього видобутку", - констатують представники IHS CERA
Загальний обсяг газового ринку становить 55 млрд куб на рік (не рахуючи потреб трубопровідної системи і втрат).
Нагадаємо, за даними уряду, в Україні збільшився видобуток газу (природного і попутного) в 2011 р. порівняно з 2010 р. на 0,4% - до 20,139 млрд куб. м.