ua en ru

Промспоживачі очікують зниження НКРЕ граничного рівня цін на газ, - ЗМІ

Підписавши в Москві угоду, яка надає можливість купувати у "Газпрому" газ за 268 дол. замість 400 дол. за 1 тис. куб. м, український уряд дав вітчизняній промисловості можливість отримати дешевий ресурс, пише газета "Капітал".

Видання зазначає, що продаж газу промисловим споживачам всіма постачальниками, в тому числі і компанією "Нафтогаз України", можливий за ціною не вище граничного рівня, який встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. У формулу розрахунку цього граничного рівня цін закладена ціна імпортного газу, тому НКРЕ після підписання угод в Москві може і знизити граничний рівень цін для промспоживачів.

До здешевлення газу готуються підприємства галузей, вартість продукції яких значною мірою залежить від вартості енергоресурсів. Багато промисловців чекають, коли стане ясно, яка саме компанія буде постачальником і яку ціну встановить НКРЕ, якщо ним виявиться "Нафтогаз".

"Якщо вартість природного газу буде нижче нинішньої, безумовно, це позитивно позначиться на економіці виробництва нашого підприємства. Вона підвищить конкурентоспроможність нашої продукції на зовнішніх ринках. Поки по цьому пункту в структурі собівартості ми програємо нашим конкурентам, - говорить голова представництва "ArcelorMittal Кривий Ріг" Володимир Ткаченко.

За його словами, комбінату потрібно в рік понад 1 млрд куб. м газу. Це, за даними "Металургпрому", найвищий показник в галузі, адже і підприємство найбільше. Левову частку поставок газу на "ArcelorMittal Кривий Ріг" здійснює "Нафтогаз". Чи змінить підприємство постачальника, буде залежати від запропонованої ним ціни палива, каже Володимир Ткаченко

Гендиректор асоціації "Укрцукор" (підприємства галузі споживають газ "Нафтогазу") Микола Ярчук також не зміг прорахувати економію майбутніх витрат на газ.

"Треба спочатку побачити, яку ціну нам запропонують, а потім вже коментувати, наскільки сприятливою вона буде. У цьому сезоні цукрозаводи набували природний газ за ціною 5600 грн за 1 тис. куб м", - сказав він "Капіталу". У собівартості тонни цукру частка газу досягає 30%.

Як зазначив у коментарі "Капіталу" керівник ІК "Інфоіндустрія" Дмитро Гордейчук, якщо промисловість отримає дешевший газ, це дозволить уряду вести з нею переговори про сплату податків з іншої позиції.

"Вартість енергоносіїв відтепер перестане бути фактором зниження прибутковості підприємств", - сказав Гордійчук і додав, що тепер в уряду з'явиться серйозний аргумент у боротьбі за наповнення державної скарбниці.