ua en ru

Прогнози СБ щодо зростання ВВП України не варто вважати оптимістичними,- експерт

Хоча зростання українського ВВП очікується вищим, ніж глобальної економіки, прогнози Світового банку (СБ) щодо України не варто вважати оптимістичними, сказав економічний експерт Андрій Блінов, повідомляє Deutsche Welle.

Відзначимо, СБ прогнозує, що цього року зростання ВВП в Україні уповільниться до 4 відсотків. На тлі вищих темпів зростання держав, що розвиваються, незалежні експерти вважають ці прогнози доволі песимістичними.

Після падіння ВВП на 15 відсотків 2009 року, торік Україні вдалося відновити економічне зростання й завершити рік з результатом 4,3 відсотки зростання ВВП. На думку експертів Світового банку, цьому сприяли значне підвищення цін на сталь, відновлення її широкомасштабного експорту та загальне збільшення зовнішнього попиту на українську продукцію.

Але вже цього року зростання ВВП України, як прогнозує Світовий банк, не перевищить чотирьох відсотків. Серед причин називається зменшення українського експорту до ключових зовнішніх ринків: Росії та країн Євросоюзу. Уникнути цього, або пом'якшити негативний ефект банк радить через усунення обмежень на експорт зернових культур, ліквідації затримок з відшкодуванням ПДВ та прискорення структурних реформ.

Тим часом, зростання світової економіки, як очікує Світовий банк, також уповільниться з 3,9 відсотка минулого року до 3,3 відсотка в нинішньому.

«Я радив би дивитися на темпи зростання серед країн-партнерів, - каже А.Блінов. - Якщо ми подивимося на Туреччину, на Російську Федерацію, на Китай, я думаю, що ми побачимо, що вони зростають значно вищими темпами».

Він зазначив, що наслідки вже впроваджених реформ ще не принесуть своїх плодів 2011 року, не вдасться подолати бюджетний дефіцит, не спостерігатиметься й поліпшення інвестиційного клімату.

Водночас А.Блінов наголосив на успіху уряду з відновлення доступу до світових кредитних ресурсів. Але ці кошти на його думку, йдуть на латання бюджетних «дірок» та дефіциту Пенсійного фонду. А ці видатки, як сказав економіст, не призведуть до швидкого економічного зростання.