ua en ru

Профільний комітет рекомендує ВР встановити чіткі терміни перевірки ВСЮ суддів

Комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект № 3866 "Про внесення змін до закону "Про Вищу раду юстиції" (щодо граничних строків проведення перевірки).

Комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект № 3866 "Про внесення змін до закону "Про Вищу раду юстиції" (щодо граничних строків проведення перевірки). Про це повідомила прес-служба ВР.

Даний законопроект спрямований на визначення граничних строків проведення членом Вищої ради юстиції перевірки відомостей щодо наявності підстав для звільнення судді з посади за порушення присяги та про порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності, а також розгляду відповідних пропозицій членів Вищої ради юстиції на засіданні Вищої ради юстиції.

Проект закону пропонує встановити, що перевірка зазначених відомостей проводиться членом ВРЮ у строк до 6 місяців з дня надання відповідного доручення Вищої ради юстиції або голови Вищої ради юстиції.

"При цьому пропозиція члена Вищої ради юстиції про наявність підстав для звільнення судді з посади за порушення присяги, про порушення вимог щодо несумісності суддею чи прокурором розглядається на засіданні Вищої ради юстиції не пізніше трьох місяців з дня закінчення перевірки, яка проводилась членом ВРЮ", - йдеться у повідомленні.

Члени комітету на засіданні зазначили, що положення законопроекту потребують доопрацювання в частині встановлення можливості для прийняття ВРЮ або головою Ради вмотивованого рішення щодо продовження як строку для проведення перевірки членом Ради відомостей про наявність підстав для звільнення судді з посади за порушення присяги та порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності, так і строку, протягом якого пропозиція члена Ради про наявність підстав для звільнення судді з посади, про порушення вимог щодо несумісності суддею чи прокурором повинна бути розглянута на засіданні Ради.

За результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

На думку членів комітету, прийняття законопроекту не лише оптимізує роботу Вищої ради юстиції при розгляді питань щодо наявності підстав для звільнення судді з посади за порушення присяги та про порушення вимог щодо несумісності суддів чи прокурорів, а й сприятиме дотриманню принципу незалежності суддів.