ua en ru

Профільний комітет рекомендує ВР прийняти закон про ринок земель в другому читанні

Комітет Верховної Ради України (ВР) з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому законопроект про ринок земель. Про це повідомляє прес-служба ВР.
У ході засідання комітету було розглянуто понад 1000 поправок до законопроекту.
Проект спрямований на визначення правових та економічних засад організації та функціонування ринку земель. Документ, зокрема, містить визначення суб'єктів і об'єктів ринку земель, його організаційних принципів, основних вимог щодо обігу окремих категорій земель, включаючи землі сільськогосподарського призначення, порядку проведення земельних торгів тощо.
До суб'єктів земельного ринку пропонується віднести фізичних осіб-громадян України, територіальні громади і держава.
Планується також встановити, що у приватній власності однієї фізичної особи можуть перебувати земельні ділянки, призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, фермерського господарства загальною площею не більше 100 гектарів.
Крім цього, документ містить пропозицію встановити обмеження загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка може перебувати в оренді однієї людини, на рівні 10% площі сільськогосподарських угідь на території району, але не більше 100 тис. га на території Україні.
Законопроект містить також норму, згідно з якою перехід права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення не повинна припиняти права оренди на неї.
Планується також встановити, що інтереси держави на земельному ринку буде представляти Державний земельний банк.
Нагадаємо, ВР прийняла відповідний проект закону № 9001-д у першому читанні за основу 9 грудня 2011 р.