Присяжнюк: За 3 роки подвірний забій худоби зменшився на 8,4%
В Україні в період з 2009 до 2012 року кількість випадків подвірного забою зменшилась на 8,4%. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, передає прес-служба Міністерства агрополітики та продовольства.
"Все більше селян здають худобу для забою на спеціалізовані підприємства. Держава ж, зі свого боку, намагається створити належні умови, щоб сільгоспвиробникам було більш вигідно здавати худобу на спеціалізовані підприємства, а не забивати його будинку. Уряд з цього року запровадив новий напрям державної підтримки, згідно з яким за продані на забій і переробку ВРХ і свиней, селянам, фермерам і кооператорам виплачується дотація. Зараз ми нарахували 8,6 млн грн за цією програмою", - зазначив Присяжнюк.
Міністр також пояснив, що з 1 січня 2015 р. селянам не будуть повністю забороняти здійснювати подвірний забій худоби. Відповідно до закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів", будуть вводитися лише певні обмеження.
"Селяни не зможуть здійснювати забій більше 5 голів ВРХ, свиней, птиці або кроликів в день. Якщо виникне необхідність, то вони зможуть зробити це на бойні, зареєстрована ветеринарною службою і має експлуатаційний дозвіл. Це дозволить забезпечити споживача якісним вітчизняним м'ясом", - поінформував міністр.
Зараз в Україні працюють понад 770 підприємств по забою тварин, які можуть приймати до 57 тисяч голів ВРХ та 117 тисяч свиней на добу. Цих потужностей достатньо для того, щоб забезпечити забій худоби, який тримають одноосібники.