В Україні завершується збирання картоплі. Його вже викопано 21,5 мільйона тонн. І зберегти такий урожай, частково перезволожений з-за дощів, необхідно в спеціальних картофелесховищах. Це допоможе мінімізувати коливання цін протягом року. Тому серед фермерів та одноосібників, які виробляють 97 % картоплі, потрібно виробити культуру закладки картоплі в сховища. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.
"Уряд вже третій рік поспіль підтримує будівництво сучасних сховищ для зберігання плодоовочевої продукції. Сьогодні у країні функціонують сховища для картоплі і для овочевої продукції ємністю близько 2,4 мільйона тонн. І в найближчі роки планується ввести в експлуатацію нові потужності обсягом близько півмільйона тонн. Однак цього недостатньо. Тому держава разом із сільгоспвиробниками і місцевою владою має визначити, де потрібно створювати такі сховища", - підкреслив Присяжнюк.
Проте міністр зазначив, що мало будувати нові ємності для зберігання. Вони повинні стати максимально доступними, в першу чергу, для селян. Адже, наприклад, у фермерських господарствах і в одноосібників виробляється 97% картоплі.
"Це питання особливо гостро стоїть зараз, коли частина врожаю овочів перезволожена, оскільки збиралася після погіршення погоди. Звичайні льоху, де селяни традиційно зберігають плодоовочеву продукцію, не мають необхідних умов для зберігання. Тому місцева влада повинна максимально сприяти селянам в закладці картоплі та овочів в сучасні сховища. Ситуація цього року показала, наскільки важливо виробити культуру закладення плодово-овочевої продукції у високотехнологічні сховища", - зазначив Присяжнюк.
За словами міністра, на сьогоднішній день в Україні завершується збір овочів і картоплі. Так, селяни вже викопали 21,5 мільйона тонн картоплі (99%) і 7,8 млн тонн овочів (90%).