ua en ru

Присяжнюк: Місцева влада повинна полегшити селянам вихід на організований ринок

Керівництво місцевих органів влади повинна надавати сільгоспвиробникам інформацію про те, як їм взяти участь у ярмарках. З такою вимогою до керівників місцевих органів влади звернувся міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Він вважає, що ефективна взаємодія з місцевою владою полегшить фермерам та членам сільгоспкооперативів вихід на ринок, а також стане початком створення заготівельно-збутової мережі "Рідне село".

"Сьогодні з продовольчими ярмарками склалася ситуація, коли їх використовують у більшості регіонів як майданчик для спекулянтів. Частина ярмарків заполонила продукція, яка не має ніякого відношення до сільгоспвиробництва. Ніякого компромісу тут не буде: там повинні торгувати фермери, одноосібники і члени кооперативів. Разом з розвитком оптових продовольчих ринків це дозволить селянам продавати свою продукцію за більш вигідною ціною, а жителі міст отримають доступні та якісні продукти харчування", - зазначив Присяжнюк.

"Керівництво місцевих адміністрацій повинно дати відповідні доручення відділам торгівлі - інформувати селян про шляхи доступу до ярмарках, місця і дати їх проведення. Телефонне опитування, проведене Консультаційним центром Мінагрополітики, свідчить про те, що сьогодні такої інформації виробник продукції не має. Ефективна комунікація між владою і виробниками стане вагомою складовою створення заготівельно-збутової мережі "Рідне село", - запевнив міністр. - Держава гарантувала сільгоспвиробникам два місця, де вони можуть вигідно реалізувати свою продукцію - оптові ринки і ярмарки. Саме туди буде їхати аграрій зі своїм урожаєм, який в цьому році дуже високий. На ярмарках йому не доведеться витрачати гроші, щоб представити свою продукцію. Разом з тим, він отримує гідний прибуток".

Міністр також попросив виробників сільгосппродукції повідомляти про порушения їх прав на реалізацію продуктів харчування в консультаційний центр Мінагрополітики по телефону 0-800-50-24-10.