ua en ru

Приєднання Сербії до ЄС не повинно зачіпати домовленостей щодо "Південного потоку", - МЗС РФ

Приєднання Сербії до Європейського союзу (ЄС) не повинно зачіпати російсько-сербських домовленостей щодо будівництва ділянки газопроводу "Південний потік" на території цієї країни, заявив сьогодні офіційний представник Міністерства закордонних справ (МЗС) Росії Олександр Лукашевич.

Приєднання Сербії до Європейського союзу (ЄС) не повинно зачіпати російсько-сербських домовленостей щодо будівництва ділянки газопроводу "Південний потік" на території цієї країни, заявив сьогодні офіційний представник Міністерства закордонних справ (МЗС) Росії Олександр Лукашевич (на фото).

"Впровадження в Сербії стандартів Євросоюзу у сфері енергетики не повинно торкатися питання здійснення російсько-сербських домовленостей. Саме в цьому ключі розглядаємо недавні заяви сербських представників, в яких підтверджується готовність Белграда продовжувати роботу по "Південному потоку" у відповідності з наявним графіком", - наводить його слова департамент інформації і друку МЗС Росії.

Лукашевич зазначив, що Росія високо оцінює рівень українсько-сербської взаємодії по "Південному потоку" на основі міжурядової угоди про співпрацю в нафтогазовій галузі від 2008 р.

"Даний проект має важливе значення для всієї Європи. Її ключовими цілями є забезпечення масштабних і надійних поставок російського газу споживачам багатьох країн і зміцнення міжнародної енергетичної безпеки", - сказав він.

Лукашевич додав, що реалізація проекту, в тому числі на території Сербії, просувається за планом.

"24 листопада 2013 р. відбулася урочиста церемонія початку будівництва сербської ділянки газопроводу за участю керівництва Сербії і високопоставлених російських представників", - нагадав дипломат.

Нагадаємо, ВАТ "Газпром" почав будівництво газопроводу "Південний потік" на території Сербії 24 листопада 2013.

"Південний потік" - інфраструктурний проект "Газпрому" з будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи в цілях диверсифікації маршрутів експорту природного газу і виключення транзитних ризиків. Для реалізації проекту на території Сербії у листопаді 2009 р. була зареєстрована спільна проектна компанія South Stream Serbia AG (частка ВАТ "Газпром" - 51%, ДП "Сербіягаз" - 49%).