ua en ru

Повернення Саакашвілі: онлайн-трансляція

Повернення Саакашвілі: онлайн-трансляція Фото: Михайло Саакашвілі (УНІАН)

Михайло Саакашвілі сьогодні повернувся в Україну

Саакашвілі приїхав до Львова

Михайло Саакашвілі приїхав до Львова. Присутні на площі люди радісно його зустрічають, деякі кричать "Міша, ми з тобою". Саакашвілі перебуває в оточенні нардепів Тимошенко, Добродомова, Дерев'янко. Також його зустрів мер Львова Андрій Садовий.

Опубліковано Mikheil Saakashvili 10 вересня 2017 р.

В ході прориву прихильників Саакашвілі на українському кордоні, кілька прикордонників і поліцейських отримали травми. Як повідомляє прес-служба ДПСУ, активісти, щоб увірватися на пункт пропуску, влаштували бійку.

Як повідомляє Громадське, Михайло Саакашвілі прямує до Львова, за ним приїхало авто. Крім того, пропускний пункт "Медика" вже відкрито і чекали в черзі люди починають проходити.

Саакашвілі пройшов на територію України, - нардеп

Михайло Саакашвілі пройшов на територію України зі своїми соратниками за підтримки активістів. Про це повідомив нардеп від "Батьківщини" Іван Крулько.

За його словами "люди мирно зайшли на територію українського кордону і допомогли Саакашвілі і делегації депутатів зайти в Україну".

У той же час, заступник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян заявив на своєму Facebook, що на "Шегинях" почалася бійка.

"Натовп прорвав пункт пропуску "Шегині". Почалася бійка. Зараз важко навіть спрогнозувати наслідки цієї ситуації", - повідомив Слободян.

Польський прикордонний пункт пропуску закритий перед Саакашвілі

Пункт пропуску "Медика" на польсько-українському кордоні закритий. Про це РБК-Україна розповів нардеп Віктор Чумак, поспілкувавшись з польськими прикордонниками.

За їхніми словами, відповідний припис видав командир і комендант польської прикордонного пункта. Крім того, перекрито піший перехід, а також заборонений перехід за дипломатичними паспортами. На даний момент, на території польського пункту знаходиться автобус з Михайлом Саакашвілі і його соратниками.

До людей на пункті вийшов польський прикордонник і заявив, що українська сторона закрила кордон на Шегинях і порекомендував їхати на інші пункти пропуску.

Автобус з Саакашвілі, за словами його соратника Вадима Демченко, знаходиться на нейтральній смузі. Польський прикордонний контроль Саакашвілі успішно пройшов, отримавши попередження про можливі проблеми з української сторони. Українські прикордонники повідомили, що пункт пропуску "Шегині" замінований.

Саакашвілі вирішив їхати на Шегині

Михайло Саакашвілі і його прихильники пішли з вокзалу Перемишля, заявили, що поїдуть на КПП "Краковець". Про це сам Саакашвілі заявив на Перемишльському вокзалі.

"Ми повертаємося до першого плану. Ми пропонуємо разом їхати на автобусі ще раз до "Краковця". По дорозі можемо зупинитися на каву і бутерброди і знову до "Краковця". Тому що українська влада поводиться як дикуни. Інших слів у мене немає" , - заявив Саакашвілі.

Однак, пізніше стало відомо, що два автобуси їдуть на пункт пропуску "Шегині". Прибули вона на пункт пропуску близько 18:00 за київским часом.

Активісти заблокували відправлення поїзда з Перемишля

Активісти, які підтримують Саакашвілі, блокують відправлення другого поїзда з вокзалу Перемишля в Україні. В одному поїзді знаходиться Тимошенко, в другий зайшли нардепи Чумак і Новак. Пасажири обурюються, що жоден поїзд не відходить. Біля дверей виникла штовханина. Саакашвілі перебуває на пероні між двома поїздами.

Прихильники Саакашвілі вимагають, щоб всю групу з попереднього поїзда пересадили в той, який повинен зараз відправитися.

Пасажирам потяга запропонували автобуси

У поїзді оголосили, що потяг затримується і пасажири можуть поїхати на територію України на автобусах з компенсацією ціни на квитки. Пасажири поїзда обурюються і лаються з нардепами, кажучи про те, що є проблема з перетином кордону на найближчому КПП в Шегинях.

Очевидці повідомляють РБК-Україна, що дорога з України в бік Польші перекрита водіями.

До потягу підходять пасажири, які повинні відправитися в наступному "Інтерсіті", але не відправився ще попередній. Пасажири не можуть зрозуміти, як їм виїхати до Києва.

Також пасажири поїзда, яким хотів виїхати Саакашвілі, повертаються з вокзалу з речами і кажуть, що автобусів немає. Співробітники польської залізниці шукають начальника поїзда і кажуть, що з їхнього боку немає перешкод для відправлення поїзда.

Команда Саакашвілі звернеться до правоохоронців по затримці потяга

Команда Саакашвілі має намір подати заяви до українських правоохоронних органів за фактом блокування транспортного сполучення. Про це в коментарі РБК-Україна заявив нардеп Віктор Чумак.

"Керівництво "Укрзалізниці" відморозиться, а відповідати буде поїзна бригада", - коментує нардеп.

У Національній поліції України, в свою чергу, запевнили, що не мають ніякого відношення до руху поїзда Перемишль - Київ. Про це йдеться в офіційній заяві на сайті Нацполіціі.

"Національна поліція не має ніякого відношення до розкладу відправлення залізничного транспорту. Це питання не знаходиться в межах компетенції діяльності Нацполіціі", - заявили у відомстві.

У прес-службі також повідомили, що Національна поліція України не наділена повноваженнями щодо будь-якої діяльності на території іноземних держав.

Поїзд не поїде, поки на його борту є Саакашвілі, - провідник поїзда

Поїзд не поїде, поки в ньому буде перебувати Саакашвілі. Про це сказала співробітниця поїзда "Перемишль - Київ", на якому Саакашвілі має намір в'їхати в Україну. За її словами, дане доручення вона отримала від менеджменту "Української швидкісної залізничної компанії" (УШЗК). Валентин Наливайченко висловив намір звернутися в польську поліцію щоб скласти акт про вчинення злочину на території Польщі.

В салоні поїзда по радіо було озвучено оголошення від Нацполіціі, що в поїзді знаходиться людина без дозволу на в'їзд в Україну. "Поїзд не відправиться, поки ця людина не залишить поїзд", - говорилося в оголошенні.

Пізніше екіпаж потяга заявив, що поїзд все ж відправиться. Саакашвілі заявив, що поїзд відправляється завдяки втручанню польських міністрів внутрішніх справ і закордонних дел. За його словами, це кримінальний злочин, і поліція повинна була б заарештувати екіпаж поїзда.

На нараді з соратниками Саакашвілі заявив, що поки українська сторона не оголосить про готовність прийняти поїзд, поляки не можуть його відправити.

Саакашвілі поїде в Україну на "Інтерсіті"

Михайло Саакашвілі прийняв рішення в'їжджати в Україну з Польщі на поїзді "Інтерсіті". Про це він заявив журналістам на залізничному вокзалі польського Перемишля.

altaltaltaltalt

Фото: Саакашвілі в Перемишлі (РБК-Україна)

"У нас був план рухатися на Краковець. Там зараз зібралося багато людей підтримати мене. Але там є і тітушки, і озброєні тітушки. Щоб уникнути провокацій, ми порадилися і вирішили, що ми можемо поїхати зараз на "Інтерсіті". Ми організуємо, щоб ми зараз все разом поїхали перетинати кордон", - заявив Саакашвілі.

Поліція затримала в Краковці 40 невідомих у камуфляжній одязі

Біля пункту пропуску "Краковець" на українсько-польському кордоні співробітники поліції зупинили групу з близько 40 невідомих, одягнених переважно в камуфляжний одяг.

Група невідомих організовано прямувала в бік КПП і наметового містечка прихильників Саакашвілі.

"Ми поки не знаємо, хто ці люди, але з огляду на те, що вони прямували організованою групою в пункт пропуску в напрямку наметового містечка прихильників Саакашвілі, поліція вжила заходів для того, щоб з'ясувати їхні наміри", - розповів начальник Національної поліції у Львівській області Валерій Середа.

На Краковці затримали активістку FEMEN

Біля пункту пропуску "Краковець" на польсько-українському кордоні поліцейські затримали напівоголені активістку FEMEN з портретами Саакашвілі і президента України Петра Порошенка, передає ТСН.

Активістка оголила груди і підняла портрети, вигукуючи гасло "Дурні без кордонів". Аналогічна напис, але англійською (Fools without borders) була написана у неї на грудях. Пізніше її затримали поліцейські.

Саакашвілі виїхав в сторону України

Михайло Саакашвілі виїхав з міста Жешув в сторону прикордонного з Україною Перемишля.

altaltaltalt

Фото: колона Саакашвілі на шляху в Перемишль (РБК-Україна)

Жанна Нємцова, дочка російського опозиціонера Бориса Нємцова, убитого 27 лютого 2015 в Москві, на своїй сторінці в Facebook опублікувала відео з автобуса, в якому Михайло Саакашвілі приїде на кордон Польщі з Україною. В автобусі також знаходяться Юлія Тимошенко і екс-глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

Опубліковано Zhanna Nemtsova 10 вересня 2017 р.

На кордоні у Саакашвілі відберуть паспорти, - ДПСУ

По приїзду Саакашвілі на прикордонний пункт в Краковці у нього відберуть паспорти і повернуть на територію держави, з якої він прибув. Про це заявив каналу "24" перший заступник голови Держприкордонслужби України Василь Серватюк.

"На сьогоднішній день пан Саакашвілі має кілька українських паспортів - внутрішній і два закордонних. Згідно з рішенням уповноваженого державного органу ці паспорти не дійсні. І Державна прикордонна служба України має доручення вилучити ці паспорти. Тобто вилучаємо паспорта, оформляємо документи і повертаємо його (Михайла Саакашвілі - ред.) на територію держави, з якої він прибув", - сказав Серватюк.

Саакашвілі вийшов до преси

Михайло Саакашвілі виступив в Жешуві в 11:30 за київським часом із заявою до преси, в якому підтвердив намір повернутися в Україну. Ек-глава Одеської ОДА повідомив, що повертатися в Україну буде з дружиною і сином. "Я не збираюся влаштовувати Майдан. Переходити кордон буду разом з дружиною і дитиною", - заявив Саакашвілі. Він додав, що не братиме громадянства інших країн.

На зустрічі з Саакашвілі також знаходяться нардепи Юлія Тимошенко, Юрій Добродомов, Іван Крулько і мер Львова Андрій Садовий.

Львівські активісти "Руху нових сил" відмовилися зустрічати Саакашвілі

Львівська обласна організація "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі відмовилася участі в запланованій раніше акції зустрічі свого лідера на "Краковці" з міркувань безпеки.

"Рішення про організацію масової зустрічі нашого лідера було прийнято на умовах, що акція відбудеться в мирний і законний спосіб. В суботу, 9 вересня, табір був сформований в 200 м від пункту пропуску", - написав у Facebook Василь Курій.

Друзі ось рішення Львівської організації. Ми не маємо права і усвідомлюємо всю відповідальність. Термінова заява для...

Опубліковано Курієм Василем 9 вересня 2017 р.

Він зазначив, що вчора ввечері в сторону табору активіста їхали більше 10 автомобілів, в яких було зареєстровану зброю. Колона була зупинена, інформацію про неї повідомили правоохоронцям.

Ніч на "Краковці" пройшла спокійно, - поліція

За минулу ніч на пункті пропуску "Краковець" на українсько-польському кордоні не зафіксовано правопорушень або надзвичайних подій.

У поліції Львівщини відзначили, що біля КПП "Краковець" розміщене наметове містечко учасників раніше заявленого масового заходу.

"На прохання ряду народних депутатів, організаторів цієї акції і представників громадських організацій поліція здійснює посилену охорону громадську безпеку і порядку. Протягом ночі на 10 вересня ніякої інформації про правопорушення або надзвичайні події в підрозділи поліції не надходило", - повідомили в поліції.

Повернення Саакашвілі: хто і з чим зустрічатиме

Саакашвілі анонсував своє повернення в Україну на 10 вересня. Він заявив, що буде в 10 перетинати прикордонний пункт "Краковець" на польсько-українському кордоні у Львівській області.

"О 9:00 сформуємо організовану колону на чолі з народними депутатами і будемо рухатися від львівського" Епіцентру "на" Краковець ", - повідомляли в штабі партії Саакашвілі" Рух нових сил ".

За словами соратника екс-президента Грузії Давида Сакварелідзе, підтримка Саакашвілі на кордоні збирається значна. "Будуть різні політичні сили." Громадянська позиція ", представники" Батьківщини "," Самопоміч ", Валентин Наливайченко і його політсила (" Справедливість ", - ред.), Представники" ДемАльянсу ", а також народні депутати - Світлана Заліщук, Мустафа Найєм ... "- сказав Сакварелідзе.

В оточенні Саакашвілі відзначають, що поїхати на західний кордон України в неділю можуть також Юлія Тимошенко та мер Львова Андрій Садовий.

Чому Саакашвілі позбавили громадянства

Президент України Петро Порошенко своїм указом 26 липня позбавив Михайла Саакашвілі українського громадянства. Офіційна причина - при заповненні анкети на отримання громадянства України Саакашвілі вказав, що не перебуває під слідством в Україні або за її межами, "проте відомо, що на території Грузії Саакашвілі був заочно арештований".

У Державній міграційній службі (ДМС) відзначили, що запит в Генеральну прокуратуру України про громадянство Саакашвілі направив нардеп Андрій Лозовий, прокуратура в свою чергу звернулася до ДМС. Після чого, за запитом Комісія з питань громадянства прийняла відповідне рішення.

Пізніше Саакашвілі заявив про намір оскаржити позбавлення громадянства в українських судах.

"Нехай він (Порошенко, - ред.) Дасть мені право відстояти свої права в суді", - заявив Саакашвілі і додав, що судовий процес, якщо відбудеться, буде публічним.

Екс-глава Одеської ОДА 1 серпня заявив, що має намір повернутися в Україну. "Я збираюся повернутися в Україну, спертися на українських активістів. Вони активні, як ніколи", - сказав Саакашвілі, перебуваючи у Вашингтоні.