ua en ru

Причетні до бурштинової мафії "перевертні у погонах" будуть притягнуті до відповідальності, - Купранець

Причетні до бурштинової мафії "перевертні у погонах" будуть притягнуті до відповідальності, - Купранець

Так звана "бурштинова мафія" на Рівненщині сформувалася з керівників районів, сіл, лісгоспів, правоохоронців і кримінальних елементів. Про це заявив начальник Департаменту захисту економіки Національної поліції України Ігор Купранець.

"Видобуток бурштину організовують не копателі, які заробляють на життя, а правоохоронці та люди, які мають відношення до влади. Не можливо вийти і копати бурштин без дозволу голови сільради, лісничого, дільничного, начальника міліції чи керівника районної прокуратури", - зазначив Ігор Купранець.


Він уточнив, що до спецоперації було задіяно 300 працівників Департаменту захисту економіки Нацполіції, понад 60 слідчих Військової прокуратури ГПУ і понад 50 оперативників СБУ.

"Із самого початку департамент захисту економіки Нацполіції тісно працював із Військовою прокуратурою ГПУ та Службою безпеки. Це була не взаємодія, а спільна, глобальна, величезна робота", - наголосив Купранець.

За його словами, правоохоронці відпрацювали інформацію щодо сотні осіб, провели десятки обшуків, щоби встановили коло причетних до незаконного видобутку бурштину. Зараз за матеріалами кримінальної справи проходять 32 особи, серед яких є працівники обласної та районних прокуратур, Служби безпеки України, голови райдержадміністрацій, керівники районних лісгоспів. Прикриття нелегального бізнесу здійснювали поліцейські.

"Це працівники ввіреного мені підрозділу – визнаю, - зауважив начальник Департаменту захисту економіки Нацполіції. - Ми факти виявили, задокументували, люди будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Проходять за матеріалами і працівники внутрішньої безпеки, які в принципі повинні боротися з проявами будь-якого хабарництва та корупції у Нацполіції".

Ігор Купранець також розповів про оборудки за участю "перевертнів у погонах".

"Весь вилучений бурштин, згідно з договорами матеріально-відповідального зберігання, повинен був зберігатися на складах однієї комерційної установи. Керівники ж правоохоронних структур області домовилися з керівництвом цієї комерційної структури і мали можливість забирати звідти коштовний камінь високої якості й замінювати його на знецінений камінь. Той бурштин, що мав ринкову вартість, перепродувався, зокрема і за кордон", - зазначив Ігор Купранець.

Лідери місцевих кримінальних угруповань, за словами начальника Департаменту захисту економіки Нацполіції, збивали старателів у групи, забирали у них кошти й організовували взаємодію між працівниками органів влади, правоохоронних органів і копачами.

Як повідомлялося, 4 липня Нацполіція спільно з СБУ та ГПУ провела спецоперацію із затримання осіб, причетних до незаконного видобутку бурштину на Рівненщині. За підозрою в організації злочинного угрупування уже затримано кримінального авторитета Миколу Ребешка, заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика. Прокурора області Анатолія Ковальчука відсторонено від посади.